(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(4)

1001 回覆
191 Like 4 Dislike
打緊
一點前

加油啦
Btw己經係一點前!
wait for you
回到學校,躲過了布正麗的追殺,我有點擔心如何面對楊鳳瑤,昨天她匆匆離去,不知道她今天會有什麼反應?

可是看來我可以暫時鬆一口氣,因為今天的T&T堂,我去到4C班的時候,居然發現原來楊鳳瑤今天並沒有上學,今天是星期五,有兩日時間作緩衝,可能她冷靜下來,想清楚後,發覺那不過是一場無傷大雅的玩笑而已。

放學後,我來到了圖書館,柳豔和呂靜宜在閒聊,柳豔道:「鳳瑤今日無返學,唔知咩事呢?」

呂靜宜道:「鳳瑤尋日話羽毛球隊要練習,唔通整親,成皇志,你知唔知鳳瑤發生咗咩事啊?」

我聞言有點作賊心虛,道:「吓?做乜問我喎!我又唔係佢心入面條蟲,點會知道佢今日因咩事唔返學嘖?」

「我都係問下嘖?你唔駛咁激動喎!」

「係咩?我好激動咩?無,我絕對無激動。」我轉移話題道:「咦!學姐,妳今日咁得閒嚟圖書館嘅?」

柳豔激動地道:「得閒?我煩死至真啊?嚟緊辯論社會同安邦中學舉行辯論比賽,依家仲差一個隊員,都唔知點算?」

「學姐,妳百足咁多爪,又學生會主席、又係紅社副社長,依家又玩埋辯論,真係厲害。」

柳豔瞧著我,我有點訝異,道:「學姐,係咪我講錯野啊?」

柳豔指著我,道:「就係你喇!成皇志,你一於加入我地辯論社,同我地對抗安邦啦?」

「吓!辯論?我唔得嗰喎!我上台講野口窒窒,仲會怯場,無謂累輸你地啦?」

「依家係無人參加啊?唔夠人嘅話,連比賽都攪唔成啊?」

一旁的呂靜宜鼓勵道:「成皇志,你平時口才好好架,你唔好妄自菲薄喇!一於參加啦!」

我瞪了呂靜宜一眼道:「妳…」

柳豔義正辭嚴地斷言道:「成皇志,董老師係辯論社嘅導師,佢之前幫你同馮老師求情,你依個時候好應該去報恩。」

呂靜宜點頭附和道:「學姐,講得無錯!」

我嘆了一口氣,道:「唉!咁我即係無得揀啦?」

柳豔喜道:「就咁決定,我依家就去同董老師講。」

柳豔離開後,呂靜宜問道:「成皇志,我有套戲想睇,聽晚你得唔得閒啊?」

「聽晚啊?我應承咗阿公要陪佢出席棉總嘅晚宴啊!」

呂靜宜有點失望道:「哦!咁下次先啦!」
無啦?
到底學姐上次係廁所做乜
就快1001
星期六晚,我與阿公到了金鐘的倫敦大酒樓去參加棉總的周年晚宴。

多年來,阿公給我的印象都是沉著嚴肅、剛烈、不苟言笑,是那些很傳統的父權主義的人,說一不二的那一種,其實我打從心底對他又敬又畏的。

可是席間,他瞧見很久沒見的老朋友,卻言談甚歡,他拉著我向他的廠友、同鄉逐一介紹,道:「我個外孫,成皇志啊!」

我亦滿臉堆歡道:

「伯伯,你好。」

「婆婆,你好。」

此時,有人喊道:「小黃。」

我循聲瞧去,一名滿臉紅光、身型壯健,雖然一頭白髮疏疏落落,但精神矍鑠的老人家,他咧開嘴巴笑著向我們招手。

阿公現出錯愕的神情,然後笑道:「老楊。」

我跟隨阿公向老楊走去,老楊聲如洪鐘地哈哈一笑道:「我地好耐無見喇!」

阿公道:「老楊,你有成七年定八年無嚟棉總晚會喇?我仲以為你…」

「哈哈,賣鹹鴨蛋?我仲可以擺多十年八年啊!只係移民咗去台灣,今次返香港探下啲老朋友。」

「哦!難怪。」
此時,有人喊道:「喂!小黃,咦!你…係…老楊?哈,我仲以為你釘咗蓋添?」

一名容貌清臞,留有五綹長髯,外貌有點像說書先生的老人家出現在我們面前。

老楊罵道:「屁卵啦!嗥嗥哮哮!(應該是客家髒話)我長命過你啊!老孫。」

老孫笑道:「老楊,你咁好中氣,我都好開心。」

老孫轉向阿公道:「小黃,今年帶埋個孫嚟啊?」

阿公介紹道:「我個外孫,成皇志啊!阿志,叫人啦!」

我道:「楊伯伯,你好!孫伯伯,你好!」

老楊道:「乖,你叫阿志。今年幾多歲啊?讀緊幾年班?」

「楊伯伯,我差唔多十六歲,讀緊中四喇!」

「哦!同我個外孫女一樣。」

老孫道:「老楊,聽講你個外孫女,好似白蓮花咁靚,成個林黛咁嗰喎!」

老楊哈哈一笑道:「我嗰個孫女呢!之前叫佢出嚟陪我依個老野都唔肯,但係今年我難得返嚟香港,佢終於肯出嚟畀你地見下喇,靜間你地就見到佢。」

老孫笑道:「啊!真係巧,我個外孫女都嚟緊,好難得啲後生肯出嚟。」

老楊笑道:「記唔記得,我地十幾歲參軍打鬼子,嗰陣我地講過,如果我地嘅生仔就結拜做兄弟、生女就做姊妹、一男一女就做夫婦。」

阿公笑道:「記得,嗰陣打鬼子,食唔飽、著唔暖,今日唔知聽日事,點知大家最後都好彩無穿無爛。」

老孫道:「之後蔣公撤退到台灣,十幾年後,大家喺香港撞返,都有兒有女,嗰陣依番說話都係講下嘖!老楊,你唔係打算搵我地啲孫結為親家啊?」

我心想:「咩年代啊?仲玩指腹為婚?」
老楊向我上下打量了一下,搖了搖頭道:「小黃,你依個外孫唔夠男子氣概,我唔會畀佢做我外孫女婿。」

老孫道:「小黃,你唔係話你有個男孫,文武雙全咩?」

的確,我有一個表弟從小被培育,游水、書法、溜冰、跆拳道、畫畫樣樣皆能,讀書成績亦很好,最後還在港大畢業,晉身專業人士之列,但…

阿公搖頭道:「我個男孫得七歲,唔會做你地孫女婿。」

他們三位老人家話題一轉,老楊從錢包裡掏出一張陳年的黑白照片,道:「阿志,依個就係你阿公當年嘅樣。」

黑白照片是三男一女,那三個男的,從五官輪廓,我認出是阿公、老孫、老楊,他們三人都是穿上國民黨的軍服,雖然一臉稚氣,但亦散發出軍人的威風凜凜氣勢。

老孫問道:「阿志,認唔認到邊個係你阿公啊?」

我瞧了瞧相片,再向阿公打量了一眼,指向照片最左方的男人,道:「依個?」

老楊頷首笑道:「阿志,你阿公當年好厲害架,大刀向鬼子頭上劈,當年殺過幾個鬼子。」

我愕然道:「阿公殺過人?」

對於生活在和平時代的人來說,難以想像殺人是何種事?而且還不止一個。小時候,我瞧過阿公怎樣去徒手把老鼠的脖子扭斷,亦看過他以沸水倒向困在老鼠籠的老鼠,但難以想像他拿著大刀去殺人。

老孫不以為然繼續話當年,道:「嗯!之後我地落到嚟香港,遇著六七暴動,奸賊會同啲左仔無人性周圍放炸彈、放火搗亂,我地三個睇唔過眼,同啲左仔打過,你阿公打到啲左仔一仆一碌。」
阿公喟然一嘆道:「可惜嗰對小姊弟同林先生畀奸賊會啲人害死咗。」

老楊拍了拍阿公的肩膀道:「小黃,唔好諗啲唔開心嘅野?」

老孫笑道:「阿志,你阿公仲有好多威水史架!之前有個鬼佬同個翻譯走入新界,同你阿公傾計,個翻譯問你阿公有無興趣幫佢地手,你阿公話無,後來先發現原來個鬼佬係督爺。」

我聞言嚇了一跳,原來我阿公之前有這樣的機遇,如果當年阿公答應為當年港督辦事,應該可以混得一官半職,成為港英餘孽,九七前,應該可以得到中共的利益安撫,就算不是亦可以拿個居英權,全家移民到英國;但我想阿公的偶像是蔣介石與杜月笙,他應該不會投共吧?

我瞧見照片中的女人長得清秀,一副古典美人的模樣。

我便問道:「咦!依個女人係邊個嚟?」

阿公瞪了我一眼,罵道:「細佬哥,唔好多事。」

我聞言雖然不解,但亦沒有追問下去。

老楊揚了揚手,道:「小黃,細路仔咩都唔知,唔好怪佢。」

老孫神情肅穆,道:「佢叫小蘭,佢個人好好,好似成朵花咁靚,我地三個當年都好鍾意佢。」

我心想:「哦!原來係阿公佢地嘅女神,應該當年佢地追唔到人,依家覺得好感慨啦!」

老楊苦笑道:「當年我地三個追佢,最後佢揀咗我,原本我就打算過多幾年後就娶佢,但係…」
我瞧見他們神情這麼嚴肅,本來亦不想作聲,可是我又很好奇,於是禁不住問道:「依個女人,依家喺邊啊?」

「畀…賊食咗喇!」

我愕然道:「畀人…食咗?」

老楊老淚縱橫,哽咽道:「當年佢全家畀賊批鬥,最後畀人凌辱至死,我無用救唔到佢,最後畀班共匪當豬當狗咁食咗。」

我難以想像這些只會出現在日本皇軍畜生不如的反人類暴行,會出現在自命愛和平的中國人手裡。

老楊神情激動地走上台,拿起咪高峰喊道:「只恨蔣公剿匪不力,禍亂華夏六十年。」

然後老楊唱著一首又一首關於國民黨和台灣的歌曲,好像梅花、三民主義等。

台下的賓客一面揮舞著青天白日滿地紅的旗幟,一面跟隨老楊高歌,如果這場面發生在言論自由逐漸被收窄的今天,相信在場人士會被控以非法集會、不誠實使用電腦、暴動罪等若干罪名

我一時間亦難以接受照片中的美人遭到如此淒慘的下場,畢竟我是一隻生活在遠離硝煙的港豬,難以想像這種發生在第三世界的悲劇是什麼一回事?

老楊透過唱歌來宣洩情緒後,他回到坐位,看來他的情緒漸漸平伏過來,只是雙目通紅。

阿公安慰著老楊道:「老楊件事都過咗咁多年,小蘭話唔定都投埋胎啦?」

老孫亦道:「老楊,善惡到頭終有報,嗰啲人遲早有報應架!」

老楊激動地道:「呸!報應,毛賊殺咗咁多人仲畀人當神咁拜啊!你同我講報應?」

此時,有一把熟悉的女聲響起,道:「公公,你仲咩喊啊?」

老楊循聲瞧去,臉上重現笑容,道:「乖孫女,嚟咗喇!」

瞧見老楊的孫女,我立時愣住,這個世界真的很小,老楊的孫女赫然是…

(待續)

好多文
新POST

https://lihkg.com/thread/188497/page/1

大家差不多轉場

今日打咗三千幾字

累死
後宮
死妹釘係老楊個孫
新POST

https://lihkg.com/thread/188497/page/1

大家差不多轉場

今日打咗三千幾字

累死

開咗個post係吹水台

有喺番講故台
今個post 少咗正評
今個post 少咗正評

邊際報酬遞減
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞