(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(4)

1001 回覆
191 Like 4 Dislike
文呀呀呀呀呀呀呀
Chapter 48 醉臥美人膝

我們離開了CAFE,Humphrey有事先走,我收到呂靜宜的報酬,當然要覆行合約,當個稱識的僱傭男友,於是我們乘搭235九巴前往荃灣。

下了巴士,我們朝著愉景新城的方向走,倏地呂靜宜道:「我唔想返屋企住。」

「哦!咁妳想去邊度?」

「唔…我又諗唔到?」

那麼去那裡呢?看電影又要花錢?圖書館又關了?

我的腦海閃現出一個地方,我道:「不如我地去城門谷公園坐下,嗰度環境幾好架!」

「哦!好啊!」

我們邊走邊說,呂靜宜問道:「城門谷公園,係咪你以前成日同管佳莉去架?」

被呂靜宜一語道破,我神情有點尷尬,道:「嗯,妳介意?」

呂靜宜搖頭一笑,道:「你同管佳莉去得嘅,應該都係好地方嚟。」

「其實係佢帶我去架,因為佢住係嗰度附近,嗰個公園又大又新淨,有花花草草,小橋流水,環境都幾清幽下。」

呂靜宜試探道:「頭先Humphrey話管佳莉嘅男友唔係港大醫科生,你會唔會同管佳莉講啊?」

我沈吟了半晌,然後搖了搖頭,道:「或者嗰個阿泰係有原因呢?旁人唔應該去說三道四,都係由佢地兩個人去處理啦!而且我同管佳莉講,佢都未必會信,何必枉作小人呢?」

呂靜宜笑道:「你放得低咩?」

我啞然失笑,道:「你當我係痴情種咩?做人何必太執著呢?放下對我、對佢都係有益無害。」
呂靜宜道:「你都有你嘅道理。」

我笑道:「妳唔係僱用咗我做妳嘅男友咩?妳突然問起我前度嘅事係咪唔係幾好啊?」

呂靜宜笑道:「咁僱主問返員工以前份工嘅experience都好合理嘖!」

「哈哈,妳依個比喻都幾得意。」

呂靜宜神色有點靦腆,結結巴巴道:「既然…我地係…合約嘅…男女朋友,我地嘅…距離…係咪遠咗啲啊?」

我瞧了呂靜宜一眼,道:「好似又係喎!」

話畢我一把握著呂靜宜的手,她被我突如其來的舉動嚇了一跳,她的手在我的手心裡輕顫一下,然後任由我牽著,這情形讓我想起十多年前,我第一次牽管佳莉的手一樣,當時她的手同樣在我手心微微一顫,呂靜宜有著與管佳莉相似的特質,頭髮長長、眼大大,平常都是一副乖學生模樣。

呂靜宜平常用來彈琴的一雙手,十指纖巧修長,又滑又軟。

我們一直手牽手,走到了城門谷公園,途中呂靜宜說的話很少,可能她臉嫩,覺得害羞。
今夜月明星稀,晚上的城門谷公園途人較少,我們逛了一圈,找了張長椅再下。

呂靜宜道:「依度嘅環境又真係幾唔錯喎!」

我鬆開了牽著呂靜宜的手,然後把頭枕在呂靜宜的大腿上,她被我突如其來的舉頭嚇了一跳,連忙道:「喂!成皇志,你做咩啊?快啲起身啦!」

「放鬆啲,呂靜宜,雖然係合約,但依家我地係男女朋友嘅關係。」

我躺在呂靜宜的大腿上仰視著呂靜宜,她的臉頰昇起了兩朵紅暈,左顧右盼。

「醉臥美人膝,醒掌天下權係每個男人嘅最大理想,我依家都達成咗一半。」

呂靜宜聞言霞燒雙頰,啐道:「你再亂講野,我就…唔理你。」

「吓!我亂講啲咩啊?我地傾吓計吖,我地好似唔係好認識大家咁!」

「你坐番起身先,依家我地點傾計喎?」

我逕自打開話匣子道:「呂靜宜,妳就好啦!妳人生得高,嗰樣又令人羨慕。」

呂靜宜噗哧一笑,道:「你做咩無端端唱『青春豆』啊?」

我訝異道:「吓!首歌咁舊,妳都聽過?」
繼續
磨牙
呂靜宜神色一黯,岔開了話題道:「其實人地睇我好似好幸福咁,但係事實上並唔係你地想像到咁好架!」

「吓!妳自身條件又好,屋企又有錢,阿爸又事業有成;阿媽入得廚房、出得廳堂;阿哥又係港大醫科生,出生係個咁嘅家庭,一生人就注定幸福快樂啦!但係妳好似唔係咁諗?」

「就係因為咁樣,所以先大壓力,佢地咁好,我都希望可以努力成為佢地值得自豪嘅女兒,又細到大Humphrey嘅成績就好好,爹地媽咪都唔駛點迫佢溫書,但係佢年年考試都考第一,嗰年會考佢差一科先10A,已經喊咗兩日,由細到大,啲親戚就成日攞我地兩兄妹嚟比較,話我同阿哥差好遠,佢讀皇仁,但係我就讀保羅廿世,無論我幾努力,成績都係中間,最後我壓力大到唔想去返學,走咗去逃學,爹地知道之後,同我傾完,就係中二嗰年轉咗嚟吳林紫娣。」

「哦!原來妳遇到啲咁嘅問題,咁妳轉咗過嚟,成績當然超班,年年考試都全級前三。」

呂靜宜微微點頭,續道:「嚟到吳林紫娣,我學業嘅壓力細咗,加上喺音樂方面,我比Humphrey優秀,好多音樂老師都讚我,我漸漸有番啲自信,但係當我遇到你嘅時候,我嘅自信再次受到打擊。」

我搖了搖頭,道:「呂靜宜,妳唔好懷疑自己,妳絕對係一個天才,妳覺得我優勝過妳,只係因為我作咗嗰三首歌,其實老實同妳講嗰三首歌唔係我作架!」

「嗰三首歌唔係你作?咁係邊個作架?」

「應該話嗰三首歌唔係屬於依個年代,係屬於較後期嘅年代,我識彈識唱,係因為我聽過,其實我係一個由2016年返到嚟1998年嘅未來人。」

(待續)
點解咁容易就講出嚟
知道係阿叔即刻比人飛
咁樣爆出黎會唔會出事
講完無人信
呂小姐應該會一笑置之
青山見 大鳩志gg
大鳩志化身 1998年john titor 末日論 創教食女算啦
佢會覺得大鳩志好humble 之後愛上左佢
其實我唔介意佢係未來人 又或者係由古代穿越過嚟
只要佢係大鳩志就得ga la
lm
呂:我都係
突然諗主角咁樣未來返黎 係咪殺左原本既佢個人格 自殺冇懲罰仲可以搶以前自己既身體黎用
飛機宜應該唔會信,會覺得係安慰說話同口花
點解要自爆呀
她用呢個要脅大鳩志
不股從就爆你大鑊
[quote]點解要自爆呀
她用呢個要脅大鳩志
不服從呂靜宜的意思就爆你大鑊咁點算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞