(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(4)

1001 回覆
191 Like 4 Dislike
屌你 樓主 明明你之前寫佢 離間人地 呃仔錢 又講呀志壞話 仲痴埋去個有仔錢到 貪 錢雞又賤 人品又衰 成日扮嘢 一睇就知 呢加呢個好溫柔既唔係佢啦 佢一定係個宮心計好重既港女
幾時加甜
好想睇到隻臭雞一無所有 重生前佢好幸福家庭 有兩個仔女 我想佢有無所有 淪為一隻賤雞

其實佢都無咩好大嘅惡行

點解你地咁憎佢

巴打唔好心軟

巴打呢個心態會害死你
你已經正評了
幾時加甜

未來某一日會加
幾時加甜

未來某一日會加

宋蓮
大哥成日唔理我
幾時加甜

未來某一日會加

宋蓮

陳慧琼 3p
能量最低點
江健勇的書?

爸打都有睇
撮合大鳩志同宋蓮啦
大哥成日唔理我

爸打唔會係叫小弟啊?
撮合大鳩志同宋蓮啦

撮合大鳩志同宋蓮啦

又係時候輕輕一推,
btw,我又唔覺管雞咁衰喎,佢對成皇志無feel遮,做唔到情侶都可以做朋友ge
大哥成日唔理我

爸打唔會係叫小弟啊?

係你呀
大哥成日唔理我

爸打唔會係叫小弟啊?

係你呀

我點唔理你
大哥成日唔理我

爸打唔會係叫小弟啊?

係你呀

我點唔理你

出文呀
大哥成日唔理我

爸打唔會係叫小弟啊?

係你呀

我點唔理你

出文呀

製作中
晚上八時正,人流更多,那些螢光棒、毛公仔、聖誕帽也賣得八八九九,但那些噴條噴雪還餘下很多存貨。

呂靜宜道:「公仔、螢光棒同聖誕帽就咁好賣,啲噴條噴雪只係賣咗兩三成貨。」

我笑道:「無辦法啦!噴條、噴雪係消耗性物品,唔同公仔可以擺,噴完就無晒。」

游大輝嚷道:「城隍廟,收檔啦!有錢賺喇!快啲去玩啦!」

我沒有理會游大輝,雙目朝向站在我們正前方大概三十米的兩位彈著結他演奏音樂的外國人,道:「呂靜宜,妳見唔見到前面嗰兩個玩緊音樂嘅鬼佬啊?」

呂靜宜頷首道:「佢地仲早過我地嚟,但係就無咩人畀錢佢地。」

我道:「金融風暴,經濟唔好,香港人唔係好捨得洗錢。妳有無興趣同我一齊喺咁多人面前唱番幾首歌喔?」

「依家?」

「係啊!妳怕啊?」

「哼!你睇小我?」

「唔怕就行啦!」

我拍了拍榮仔的肩膀,再指了指那個載滿噴條、噴雪的紙皮箱,道:「能量最低點。」

榮仔瞧了瞧我,再瞧了瞧身後的紙皮箱,向我比了一個OK的手勢。

我走到了兩個外國人面前,給了他們兩百元,提出了借用他們器材的要求,他們爽快地答應。

我向呂靜宜招了招手,然後拿起了結他,調教好咪高峰的高度,呂靜宜問道:「唱咩歌?」

我揚了揚眉道:「我地嘅合唱冠軍歌。」
結他的和弦響起,有些人開始停步,跓足打量我們這對一臉稚氣的男女在攪什麼東西。

「早知一定與你分手
 最愛往往難以相廝守
 愛過你之後我怕沒然後~」

獨特的曲風、呂靜宜甜美的聲線,讓更多的途人停下來圍觀。

「沒有這犧牲怎可讓你我得救
 每個劫數時間會善後
 以往那轟烈漸漸會變溫柔~」

途人驚訝兩名獻唱者外表年輕,亦對歌曲產生好奇,不斷追問別人這是什麼歌曲?

「最愛都會過去都會散去
都會退去既然難忘
為何連記得都太累
最痛都會過去都會散去
都會退去我們如何
仍然能活下去
往事就像是一道橋
你與我會過去的情懷不會倒退~」

我們一曲唱罷,密密麻麻的途人把我們圍堵。

人群傳來了一把聲音道:「唔該,請問依首歌係咩歌嚟架?」

我道:「依一首歌嘅歌名叫會過去的,我知道依一年嚟大家都唔好過,金融風暴、經濟低迷、失業率高企,但係我覺得唔好嘅野都會好似依一首歌嘅歌名咁會過去的。」
我此言一出,不少圍觀的群眾均拍手叫好,但凡事總是有人持相反意見的,一名拿著青島啤酒,滿身酒氣的中年大叔,大嚷道:「你話係就係啊?死靚仔,毛都未出齊,你講我就要信架喇!」

我瞥了那名中年大叔一眼,徐徐地道:「的確正如依位大叔所講,我只係一個十六歲都未夠嘅死靚仔,你地可以唔相信我,但係你地要相信香港人,我地香港人咩野未經歷過啊?開埠以嚟,三年零八個月、六七暴動、七三股災、六四、禽流感,我地邊次唔係咬緊牙關捱過嚟,我地由小漁村到轉口港,再成為亞洲四小龍,甚至畀外國人將我地香港同紐約、倫敦,並稱為紐倫港,唔通淨係靠個、靠運、靠人地,咪又係靠我地每一個香港人去打拚番嚟,今日恆指一萬都點無,難保幾年後,無二萬點、三萬點,嚟緊我地可能會遇到更加多嚟打擊同挑戰,但係我地要記住一句說話——就係香港人係打不死嘅,we are hong kong。」

我振臂一呼,道:「we are hong kong!」

初時只有零星的群眾附和,但當一句又一句「we are hong kong!」傳揚開去,其他人漸漸受到感染,陸陸續續加入,喊道:

「we are hong kong!we are hong kong!we are hong kong!」
一聲又一聲「we are hong kong!」在海旁傳揚開去,有些途人聽見別人喊,他雖然不知所意,但亦同樣喊道:「we are hong kong!」

就這樣由海港城作中心,一直幅射般向外擴散,差不多半個尖沙咀,都聽到人們在喊:「we are hong kong!」

數以千計的群眾在喊同一句口號,氣勢是何等磅礡。

榮仔和阿興趁著群眾陷入了能量最低點的時機,向其他群眾兜售噴條、噴雪,人們均慷慨解囊,未幾兩箱噴條噴雪已經售個清光。

人們拿著噴條噴雪互相噴射,我和呂靜宜則多唱了兩首歌便結束了今晚的活動。

我們乘搭地鐵離去,游大輝在葵興下車,到了荃灣,阿興和榮仔在7 eleven等候我,我則送呂靜宜回家。

呂靜宜問:「頭先你講嗰番話係咪一早諗定架?」

我明白呂靜宜所指的是那番話,我笑道:「我邊會估到有個阿叔突然出聲架!嗰番說話係即慶嘅!」

呂靜宜道:「你咁有辯才,不如試下參加辯論學會喔?」

「嚟緊中期試,我應承咗老馮要有好成績架!依一兩日要開始溫書架喇!其他野遲啲再講啦!」
我們沿著由荃灣地鐵站通往愉景新城的那條天橋步行向呂靜宜的家,呂靜宜又道:「今年嘅聖誕好新鮮、好好玩,依幾年聖誕都淨係同屋企人去出面食聖誕大餐。」

「即係妳本來今日都約咗屋企人食飯架?哎哟,點解妳唔同我講啊?我仲要妳幫手收錢。」

「唔緊要啦!今年食少餐嘖!」

「係喎!妳幫我手做野,我應該畀番錢妳。」

「咁又唔駛,不過今日聖誕,你送份聖誕禮物畀我喔!」

「依家咁夜我去邊度買禮物畀妳喎?我依度有隻賣剩嘅雪人公仔,如果妳唔介意,我送咗佢畀妳。」

呂靜宜接過了雪人毛公仔,道:「多謝!」

此時,我們已到達了呂靜宜所居住的大廈門口,她道:「我到喇!」

我向她揮手道別:「再見!聖誕快樂。」

「等陣先啊!你…送咗聖誕禮物畀我,但係我都未…送番聖誕禮物畀你。」

「妳送聖誕禮物畀我?份聖誕禮物喺邊啊?」

「你合埋眼先啦!」

「駛唔駛咁神秘啊?」

我聞言閉上了眼睛,但很快便睜開雙眼,呂靜宜整張俏臉佔據我的視線,她在我的臉上香了一口。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞