(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(4)

1001 回覆
191 Like 4 Dislike
休息好再上路 加油
Take care呀春巴
文呢啲等病好再慢慢打
發生好多事

病了

沒有文

容後再說

保重身體
呢個故巴打一早講話會玩幾年.咁長時間中間實會有d事要停一停.長故就係咁.我會耐心等待
我只想(你)身體健康
加油
辛苦你啦春巴
休息下先啦
加油撐你!
這兩個金元寶,如果是千足純金的話,粗略估計亦最少值十萬,十萬元抵消大門、PS1和電視機的損毀絕對是綽綽有餘。

我匆匆走到廚房倒了杯水,跪在地上,向陳搏奉上,正經八百道:「徒兒參見師父。」

陳搏把那杯水喝了個清光,再隨意一扔,匡啷一聲,以玻璃製造的水杯摔了個四分五裂,碎片灑佈在地上。

陳搏撚鬚笑道:「老朽今天好高興!」

我在心裡罵道:「仆你個臭街,我唔慌唔慶,淨係執屋都有排執,又門又電視又PS又水杯。」

我尊敬地道:「師父,請問你諗住有咩功夫傳畀弟子呢?徒兒較為喜歡你頭先由地下跳上三樓嘅輕功。」

「小子,你想學梯雲縱?這門功夫全憑丹田的內力帶動,如果要略有小成,資質上乘、心志堅定者也要二十年的光景,而你的資質…看來要花更長的時間。」

「吓!練彈跳力都要練廿年,由幼稚園入學讀到大學畢業,唔REPEAT都唔駛廿年啦?人生有幾多個廿年?我都係唔學梯雲縱,我學返你頭先隔空一掌打爆部電視嘅功夫。」

「你想具備這樣的掌力,必先修練本門的純陽先天功,並且要一直保留童子之身,否則一旦破戒,便會功力盡失,前功盡費。」

我訝道:「吓!咁同守生寡有咩分別?我仲要結婚生仔、組織家庭,依門功夫睇嚟都係唔啱我,師父,有無啲唔駛紮炮,又可以速成嘅功夫?」
陳摶聞言陷入沉思的狀態,一會兒,他才頹然道:「唉!難矣。」

我道:「師父,其實時而勢易,你嗰門功夫勁係勁,但係依家係飛機大炮核彈嘅年代,你功夫再勁都敵唔過科技,就算我學到你咁勁,最後都係無用武之地。」

陳搏頷首道:「徒兒,你的話不無道理,說真的,我的功夫你是學不全的,幸好老朽除了武功外,尚有其他絕活,可以傳授于你。」

我喜道:「師父,你老人家仲有咩好野可以傳授畀我?但係駛唔駛又要練番二三十年先有效果架?」

陳搏解釋道:「老朽會以逆。醍醐灌頂的方式,以內力刺激你的長強穴,強行打通你的任篤二脈。」

「師父,長強穴喺邊一度?」

陳搏道:「來,脫褲子。」

我聞言一愕,問道:「吓!師父,咩事要除褲?」

「恁多廢話,你不脫褲子,我怎剌激你的長強穴呢?」

我大嚇一驚,道:「等陣先啊!師父。」

陳搏現出了不耐煩的神色,然後以迅雷不及掩耳的速度在我身上戳了兩下,我立時全身乏力軟攤在地上。

我感到褲子被脫下,立時大驚,罵道:「喂!做咩除我條褲啊?死基佬。」

陳摶沒有理會我,他暴喝一聲,然後我感到一股巨力由肛門直衝腦門,再然後我居然看見我自己,我在屋內飄飄盪盪,前方一股白光把我整個人吸了進去。

接著我以一個難以形容的速度經歷了由1998到2016年的事情,如果要我形容那速度的話,我會比喻為一陣風吹過翻開了書本一樣,某些事情我有著非常清晰的記憶,猶如直接烙印在我的腦袋那樣。

當白光再度出現,我卻發現自己半臥在書桌上,而書桌的上方放著兩顆加應子,我向四周打量了一眼,大門沒有爛、PS1和電視亦沒有壞,那個自稱作睡仙陳搏的老人已經失去了蹤影。
我把那個虛構的經歷說完,呂靜宜早已笑得花枝亂顫,良久,她才道:「我反而相信你依個經歷,多過你係一個未來人。」

我聞言感到錯愕,我說真話沒有人相信,反而他們偏向相信怪力亂神之說。

呂靜宜擦拭眼角的淚光,道:「你講得好好笑,我差啲笑到斷氣,你嘅遭遇好似昇爺啲戲咁。」

我訝道:「吓!妳覺得好笑咩?乜妳唔覺得冗贅無聊咩?」

「可能我笑點低?真係笑死我喎!」

我嘀咕道:「如果我將個故事放上高登一定畀人鬧死,佢地實會話我幽默感唔係個個都有。」

「吓,咩高登?高登咩嚟架?」

這時候高登討論區還未出現,我不知道怎去解釋,只好和稀泥道:「哦!無…我成日隨口亂噏,無咩野架,妳當我唱歌得架喇!」

呂靜宜道:「你嘅說話令我諗起以前一件唔開心嘅事,你想唔想聽喔?」

我先前胡謅一個故事,就是希望拖延時間,讓我可以有更多的時間躺在呂靜宜的大腿上,呂靜宜的大腿結實富彈性,而且在這個近距離可以嗅到她那陣少女芳香,所以她要說故事給我聽,真的是正中我下懷。

我應道:「在下洗耳恭聽。」
呂靜宜娓娓道出她的不快經歷:「嗰陣中一,音樂老師帶我地去社區會堂表演歌舞戲,我地表演咗無幾耐,台下有個阿叔係咁講野,一時入話悶,話之前睇粵劇,啲小朋友打十幾個跟斗,好睇好多;一時又話咁耐都未入正題,有啲劇情根本可以唔要,個阿叔嘅行為好騷擾,基本上影響晒其他觀眾同台上演出者嘅心情,我地嘅音樂老師最後忍唔住同佢講:『先生,請你離開。』個阿叔好嬲,佢話:『咩啊?依家唔接受得批評啊?唔畀人話得就唔好出嚟表演啦?』音樂老師話:『我地係好樂意接受批評,但請你睇晒成個歌舞劇先去批評,而唔係我啲學生演出緊嘅時候去做一啲影響佢地情緒嘅事。』依個時候其他觀眾都起哄叫個阿叔走,阿叔想攪事,但係最後都敗走咗,最後我地完成咗演出,個場畀個阿叔話多餘嘅戲,其實係一個重要嘅伏線,大部分觀眾睇完都有正面嘅評價。」

「嗯,的確遇著依啲觀眾真係幾麻煩,妳個老師都幾錫妳,肯企出嚟維護妳地,但係件事都過咗咁耐啦,到咗依家妳都好似好介懷咁?」
呂靜宜道:「咁個阿叔真係好乞人憎嘛?係人地演出緊嘅時候,係台下面大大聲,令人地好炆陣,仲要佢嘅批評係亂嚟,又話CUT戲,又話打跟斗,其實每套劇、每套戲都有唔同嘅表達手法,有啲節奏慢啲,有啲快啲,點解當套劇嘅表達手法同你嘅諗法唔同就一定係唔好呢?」

「嗯,咁的確無一套劇可以取悅晒所有人,實會有啲人覺得唔好,如果要刻意勉強自己去迎合,出嚟個效果反而會更差。」

呂靜宜冷哼一聲,道:「如果我覺得出嚟個效果唔好,我先唔會去委屈自己作出妥協。」

瞧見呂靜宜氣鼓鼓的樣子,我不禁偷笑。

呂靜宜察覺我的異樣,立時問道:「喂,你笑咩啊?」

「無,我仲一直以為妳係嗰種溫文儒雅嘅乖乖女,但係估唔到妳都會有火氣咁猛嘅一面。」

「我以前脾氣仲大,係轉咗嚟依間學校叫做好啲咋,屋企人以前叫我做『小辣椒』架!所以你唔好以為我好蝦啊!」

「咁我以後可唔可以叫妳做『小辣椒』啊?」

呂靜宜聞言反應甚大,拒絕道:「唔准你再提,你再提,我就唔理你。」
我有點無賴地道:「如果妳唔理我,我就一直叫,叫到所有人望住妳,直到妳應為止。」

呂靜宜杏眼圓瞪,咬著銀牙悻悻道:「你好矛!」

「一係一人讓一步,得我同妳嗰陣先咁叫,成唔成交?」

「唉!怕咗你啊!你鍾意啦!」

「咁當妳應承嗰喎!」於是我不斷喚道:「小辣椒,小辣椒,小辣椒,小辣椒呂靜宜,呂靜宜係辣椒小…」

呂靜宜拿我沒辦法,只好沒好氣地白了我一眼,道:「你好煩。」

「妳講我啊?小辣椒。」

「喂!起身啦!我對腳畀你整到好痺啊!」

這時,我才有點依依不捨地坐直身子,道:「夜喇!我送妳翻去啦!」

這晚我們夜遊城門谷公園,讓我加深了對呂靜宜的了解,一直予人斯文和善的呂靜宜,亦有性格剛烈固執的一面,其實甚具音樂天賦的她,擁有藝術家的性子並不奇怪,她有她的堅持與執著,她從小就受到家人和師長的愛護與包容,就如一朵長於溫室的小花一樣。
突然正常返有d 唔慣添巴打加油,慢唔緊要最緊要唔好爛尾
新文好似有d影射成分
呂靜宜的大腿結實富彈性,而且在這個近距離可以嗅到她那陣少女芳香

處味

btw辛苦春泥巴喇
未有待續係咪即係仲有
特登過左去舊登睇下發生咩事

發生咩事

發生咩事

果邊有部份人似故事中ge阿叔
小辣椒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞