(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(4)

1001 回覆
191 Like 4 Dislike
會唔會係中四就叫雞咁識玩
假期完結,回到學校的第一天,碰上了楊鳳瑤,她嘿嘿笑道:「成皇志,下星期就係中期試喇!」

「我知喔!」

「我係話我地嘅輸賭啊?你話如果你數學嘅成績高唔過我十五分就係你輸喎!唔好扮失憶喎?」

「唉!原本我都想諗住借啲意算數,但係妳輸唔切咁款,叫我點放過妳呢?」

「哼!死剩把口,到時等我剪咗你條脷。」

「既然妳咁狠,我都無辦法畀到下台階妳,到時妳等住變京劇大師喺學校爬番屋企啦!」

楊鳳瑤悻悻道:「睇下點?」

進入4D班的班房,我被姚智風、黎早強截個正著,姚智風搭著我的肩膀道:「鳩爺,我真係要改口跟阿登咁叫你,聽聞你真係同隔離班高妹拍拖喎!」

我皺著眉道:「你聽邊個講架?」

姚智風道:「成敏研見到你地喺尖沙咀賣公仔喎!」

我聞言鬆一口氣,道:「哦!賣公仔嘖!咁點算拍拖啊?方見利夠幫利天成打工啦!唔通佢地又係拖友咩?」

此時,黎早強斷言道:「但係小西杰同盛衣貝見到你地喺荃灣拖手喎!」

糟!怎會被他們撞破的?

黎早強一臉淫邪道:「雖然『高瘦平』無咩波路,但係有對長腿搭救,淨係對腳都夠玩成晚啦!喂!話晒一場朋友,講啲豔史嚟聽下喔?」

「雞蟲!你兩隻死雞蟲。」

我這話的聲量不小,立時有兩三名同學朝我們看來。

兩人臉色微微一變,姚智風作賊心虛道:「成皇志同學,你唔好亂講野喎!」

我提高音量道:「咩啊!死雞蟲,敢叫唔敢應啊?我屈你地叫雞我仆街死,你兩雙雞蟲夠唔夠膽發誓喔?」

我的話還未說完,兩人已經窘迫得一邊罵我痴線,一邊走向男厠避難。

(待續)

今次好似唔符合標題

佢呢集都未完

可能都係33歲

可能都係33歲

我中四已經有同班同學返大陸叫雞
G持樓豬
假期完結,回到學校的第一天,碰上了楊鳳瑤,她嘿嘿笑道:「成皇志,下星期就係中期試喇!」

「我知喔!」

「我係話我地嘅輸賭啊?你話如果你數學嘅成績高唔過我十五分就係你輸喎!唔好扮失憶喎?」

「唉!原本我都想諗住借啲意算數,但係妳輸唔切咁款,叫我點放過妳呢?」

「哼!死剩把口,到時等我剪咗你條脷。」

「既然妳咁狠,我都無辦法畀到下台階妳,到時妳等住變京劇大師喺學校爬番屋企啦!」

楊鳳瑤悻悻道:「睇下點?」

進入4D班的班房,我被姚智風、黎早強截個正著,姚智風搭著我的肩膀道:「鳩爺,我真係要改口跟阿登咁叫你,聽聞你真係同隔離班高妹拍拖喎!」

我皺著眉道:「你聽邊個講架?」

姚智風道:「成敏研見到你地喺尖沙咀賣公仔喎!」

我聞言鬆一口氣,道:「哦!賣公仔嘖!咁點算拍拖啊?方見利夠幫利天成打工啦!唔通佢地又係拖友咩?」

此時,黎早強斷言道:「但係小西杰同盛衣貝見到你地喺荃灣拖手喎!」

糟!怎會被他們撞破的?

黎早強一臉淫邪道:「雖然『高瘦平』無咩波路,但係有對長腿搭救,淨係對腳都夠玩成晚啦!喂!話晒一場朋友,講啲豔史嚟聽下喔?」

「雞蟲!你兩隻死雞蟲。」

我這話的聲量不小,立時有兩三名同學朝我們看來。

兩人臉色微微一變,姚智風作賊心虛道:「成皇志同學,你唔好亂講野喎!」

我提高音量道:「咩啊!死雞蟲,敢叫唔敢應啊?我屈你地叫雞我仆街死,你兩雙雞蟲夠唔夠膽發誓喔?」

我的話還未說完,兩人已經窘迫得一邊罵我痴線,一邊走向男厠避難。

(待續)

今次好似唔符合標題

佢呢集都未完

你又岩
自膠
想問有無人重覆睇咗幾次以上

我自己有時都唔記得咗

落咗啲埋線

用唔番

就好似最初形容女角嘅樣

依家睇返先記得呂靜宜有粒銷魂痣

我自己有時都唔記得咗

落咗啲埋線

用唔番

就好似最初形容女角嘅樣

學姐廁所搞乜東東?

我自己有時都唔記得咗

落咗啲埋線

用唔番

就好似最初形容女角嘅樣

學姐廁所搞乜東東?

驗孕?

我自己有時都唔記得咗

落咗啲埋線

用唔番

就好似最初形容女角嘅樣

學姐廁所搞乜東東?

驗孕?

睇嚟係時候重睇一次

我自己有時都唔記得咗

落咗啲埋線

用唔番

就好似最初形容女角嘅樣

學姐廁所搞乜東東?

我都想知
還有一個星期就到中期試,我班內的絕大部份同學並不太過重視,一來這個中期試並不會影響升學,成績不好最多也只是被老師責罵兩句或罰留堂;二來,這間學校的學習氣氛一向鬆散,所以除了數位同學開始溫習外,太多同學亦繼續往常的生活態度。

我在圖書館碰到了陳依官,我還以為他是來溫習,豈料他只是借閱圖書,他借閱了之前我曾閱讀的關於青幫傳奇人物——杜月笙的生平。

我在回到1998才閱讀的書,他在還是一名中四的學生已經開始閱讀,他可算是我們當中思想較為成熟的一位,所以日後以他的成就為最高。

柳豔亦坐在一旁溫習,呂靜宜則指導楊鳳瑤數學,瞧見楊鳳瑤一臉專注的模樣,看來她是對今次的打賭相當認真。

呂靜宜讚道:「咦!鳳瑤,妳真係有明顯嘅進步喎!係咪喺依個假期努力去操數啊?」

楊鳳瑤頷首笑道:「依個假期,我真係狂做數學練習,希望今次數學考試可以有六十分以上。」

我拉開了椅子,在她們對面坐下,道:「嘩!死妹釘好勤力喎!依家我真係有啲咁多驚輸比妳。」

楊鳳瑤傲然道:「如果我攞六十分,你就要攞七十五分以上先贏到我,我相信我可以攞六十分以上,我就唔信你可以攞到八十分以上。」

「嗯!數學唔係我強項,我真係無咩信心攞到八十分以上。」

楊鳳瑤伸出手指著我道:「之前咁多人做證,到時你輸咗唔好走數啊?」

「OK,OK,我一定唔走數,妳放心。」

我和呂靜宜並沒有向其他人透露過我們之間的契約,加上有其他人在場的時候,我們都刻意保持著距離,所以楊鳳瑤和柳豔沒有察覺到我們的異狀。
又在那個城門谷公園,我再次躺在呂靜宜的大腿上,只不過上次是夜晚,呂靜宜所穿的是便服;這次是黃昏,呂靜宜所穿的是校服,現在是冬天,冬季校服的質地比夏季的校服要厚得多,如果是又透又薄的夏季校服,我相信呂靜宜未必肯讓我躺在她的大腿上。

這次我躺在呂靜宜的大腿上,她的神情比之前自然得多,她問道:「成皇志,你真係同鳳瑤講認真?你要贏佢隨時要攞八十分,你有把握架喇?」

老實說,我的數學成績真的很普普通通,我記得我在中四中五的數學考試成績一直在六十至七十分徘徊,要取得八十分,以現在的我來說亦並非十拿九穩。

「無十足把握架,我輸咗咪畀佢勞役下、威下囉!我無得罪佢,佢應該唔會叫我跳樓啩?」

「咁如果你贏咗你真係要劃花佢塊面啊?」

「吓!依樣野真係話唔埋喎!我唔排除有咁嘅可能。」

「哈,你地真係呢!每次見面,你地差唔多次次都要鬥氣嘅?」

「吓!次次都係佢主動挑起先嘅,我都好禮讓架喇!」

「我覺得鳳瑤個樣幾甜幾可愛喔!聽聞你嗰班嘅陸永祥暗戀佢?」

「哦!之前嘅事啦!佢依家想追宛琳珊,依件事我話畀妳聽,但係妳唔好同人講啊!」

呂靜宜訝異道:「吓!乜原來有啲咁嘅事,不過宛琳珊真係好靚,我都想好似佢咁瘦。」
「唉!都唔明白妳地啲女仔嘅諗法,淨係覺得越瘦就越靚,如果妳咁嘅身高好似宛琳珊咁瘦,就會係一個病人嚟架喇!」

「係咩!但係我覺得宛琳珊嗰種身形成個超模咁。」

的確,宛琳珊那種香骨珊珊、膚色雪白如霜的病態美是她所獨有的,如果將她的特徵放到另一個人身上,只會失其神韻。

此時,我想知道以女性的角度來說,宛琳珊與布正麗誰更漂亮,於是問道:「係呢?妳覺得妳地嗰班嘅布正麗靚啲,抑或宛琳珊靚啲?」

呂靜宜聞言認真思索了一會,才道:「宛琳珊的確係好靚,但係布甸會更勝一籌,布甸係比人嗰種好女人、好尢物嘅感覺,我係女仔有時都畀佢電親。」

「但係依一種『發電廠』唔係會好乞人憎咩?人地會覺得佢發姣。」

「嗯!比著第二個可能會係咁,但係布甸有種豪爽嘅性格,佢唔會持靚凌人,佢唔會蝦蝦霸霸攪小圈子,而且佢嗰種…叫咩呢?啊!係喇!叫媚態,佢嘅媚態係一舉手一投足咁無意間散發,佢係唔會刻意去營造。」

想不到連呂靜宜這等美女都對布正麗有著如此高的評價,難怪她可以力壓宛琳珊,長居在吳林紫娣的校花榜第一名。

此時我覺得半邊身有點痠麻,挪移了一下身體,由原本背向呂靜宜變成了面向呂靜宜,我詫異道:「咦!呂靜宜,妳好似有個小小嘅肚腩喎!」

呂靜宜大吃一驚,道:「死喇!一定係放假嗰排食得太好,又無運動,所以肥咗喇!」

呂靜宜霍然站起,我一時間反應不過來,翻跌在地上,呯一聲響,後腦著地。

後腦傳來了火辣辣的痛楚,痛得我不禁溢出了淚水。
我雙手捂住後腦呼痛,呂靜宜彎下腰,歉意道:「哎呀!我無心架!你見點啊?」

「好痛,我要抖下先。」

我再次躺在呂靜宜的大腿上,不過這次她以厚厚的數學課本隔在我與她的小腹之間,我抱怨道:「妳頭先嚇死人咩?突然之間企起身,我之前個頭傷過,我頭先幾驚個頭會裂開啊!」

呂靜宜以她的玉手輕輕揉搓我的痛處,笑道:「你講野好誇張,邊有裂開嘖!腫咗少少嘖!邊個叫你話我有肚腩喎!」

「唉!妳又唔係真係肥,其實妳生得咁高,應該肥番少少會更加好睇。」

「我先唔要啊!我一肥就會肥喺塊面同個肚度。」

「真係唔明妳地,係要個下巴尖度好似個銼咁先叫靚咩?」

呂靜宜道:「喂!夜喇!快啲起身啦!我要返屋企!」

「畀我抖多陣先,我驚依家起身,我個頭會當場爆開。」

「你要抖到幾時啊?」

「一係咁,我講個故事畀妳聽,我講完就應該差唔多走得喇!」

為了可以在呂靜宜結實的大腿多躺一會,我應該要說一個很長很長的故事來拖延一下時間。

(待續)
正呀
幾時有甜
Live
樓豬又準備發功
講甜故
睇睇下幾like春泥無里頭故仔
好多文,正呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞