(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(4)

1001 回覆
191 Like 4 Dislike
如果佢保持唔到理性

係咪應該唱呀牛
識食一定食布正麗

正麗先最正,有樣有波仲係處女一線鮑
最重要有義氣
主角要改變自己命運就要去追靜宜,因為冇得成功需父幹就要需外父幹
識食一定食布正麗

最重要有義氣

師兄何以得知佢係處呢?
普通離遠望一望點能夠判斷呢?

巴打形容緊個鮑,而不是處。一線鮑
識食一定食布正麗

最重要有義氣

食煙呢個point 已 bam 左

學姐係大波 + 又能幹(萬能秘書 學生會會長) +仲有良好普通話根底 )將來同強國做生意+ 仲有向呢個時代男主角香港人人身份 對佢來講會嫁得過對男主角種熙行為會接受多d 掛
識食一定食布正麗

最重要有義氣

食煙呢個point 已 bam 左

學姐係大波 + 又能幹(萬能秘書 學生會會長) +仲有良好普通話根底 )將來同強國做生意+ 仲有向呢個時代男主角香港人人身份 對佢來講會嫁得過對男主角種熙行為會接受多d 掛

種馬行為
push
Push
今晚幾點有
留名睇夕爺搵大鳩志合作
留名睇夕爺搵大鳩志合作

夕爺即場拜大鳩志做師傅
主角要改變自己命運就要去追靜宜,因為冇得成功需父幹就要需外父幹

why not both?食住學姐追靜宜都得喎,大9志諗諗去啦

why not both?食住學姐追靜宜都得喎,大9志諗諗去啦

食軟飯係所有男人嘅夢想
Chapter 46 愛情契約

男司儀在台上發呆,台下的同學馬上議論紛紛:

「咩事啊?做咩仲唔公佈賽果啊?」

「唔通張紙寫漏咗邊個係亞軍?」

女司儀見狀接過了男司儀的講稿,她瞠目結舌道:「吓!1998年度…聖誕歌唱比賽獨唱組嘅亞軍…係懸空?」

女司儀此言一出,立時全場聳動。

「吓!黠解啊?發生啲咩事?」

女司儀喊道:「請各位同學靜一靜先!」

待嘈雜聲漸漸收斂,女司儀才道:「今年獨唱組亞軍懸空係因為有兩位同學都係得到最高評分,亦即係本年度聖誕歌唱比賽獨唱組出現咗…雙冠軍。」

女司儀輕咳了一聲,續道:「1998年度聖誕歌唱比賽獨唱組嘅冠軍係4E班嘅呂靜宜…同埋4D班嘅成皇志。」

台下的同學不吝給予熱烈的掌聲、歡呼聲。

我腦中一片空白,我怎可能有資格與呂靜宜平分冠軍的殊榮?

正當我愣住台上,呂靜宜表現大方,道:「恭喜你啊!成皇志,你嘅表現得到認同。」

「哦!我…都恭喜妳啊!呂靜宜。」

男司儀道:「嘩!兩位同學攞完合唱組嘅冠軍,依家再一齊平分獨唱組嘅冠軍,真係實至名歸。」

女司儀道:「有請校長頒發獎狀,由於…原本只係預備咗一張獎狀,另一張會留待日後補發。」
我們接過獎狀正要下台之際,男司儀截停我倆,道:「兩位請留步,我地嘅嘉賓有啲說話要同你地講。」

台下的植爺拿起了咪高峰,道:「兩位同學,你地好,首先恭喜你地得獎先,你地嘅表現真係好好,猶其你地嘅參賽歌曲都好高質素,曲詞編都已經去到專業嘅水準,依啲歌都係出自你地嘅手?」

女司儀把咪高峰遞給了呂靜宜,呂靜宜瞧了瞧我,才道:「其實有件事,我一直想講出嚟好耐,就係我地嗰首合唱歌『會過去的』同埋『生命樹』,其實唔係我作架!作曲同填詞都係出自成皇志。」

呂靜宜此言一出,台下立時嘩然。

「嘩!唔係嘛!我仲以為係呂靜宜作添,點知嗰個男仔先係真正嘅高手?」

「你地有無聽到啊!連植爺都讚嗰個男仔作嘅歌。」

待人聲漸斂,植爺轉向我道:「咁即係嗰首『明年今日』都係你寫?」

現在的情形真的十分尷尬,明年今日的填詞人植爺,在全校人面前向我問出這個問題,我羞澀道:「欸…其實…理論上都可以咁講嘅。」

植爺笑罵道:「男人老狗怕咩醜,人地女仔都大方過你啦!」

「係,唔好意思。」

植爺道:「我有個習慣,就係聽到人地啲歌詞,會嘗試去改,睇下有無邊隻宇可以改得更加好,但係你首明年今日,我發現我一隻字都改唔到。」

我心想:「植爺,依層緊係啦!因為依首歌嘅歌詞係你寫架嘛!」
植爺續道:「我好似你咁嘅年紀嗰陣都無你咁嘅才情,而且你仲識作埋曲,簡直就係一個天才,雖然你嘅彈琴同唱歌嘅技巧都有待磨練,但係我頭先聽你嘅歌聲好有感情,好觸動到人心,通常一啲人生經歷過高低起伏、遭逢巨變嘅人,佢地嘅歌聲先咁有感染力,同學,你今年幾多歲啊?」

「唔,十…十五歲半。」

我的回答惹來了全場的哄笑。

植爺愕然道:「十六歲都未夠啊?」

植爺接著轉向呂靜宜道:「妳係…靜宜同學?」

呂靜宜頷首,植爺再道:「靜宜,妳把聲好靚、唱歌嘅技巧好純熟,睇得出妳應該接受過正統嘅訓練,妳亦好有潛質,唔會怯場,有種壓台感畀到觀眾,妳依家出道唱歌,唱得好過妳嘅人十隻手指數得晒,之但係靜宜,妳除咗略嫌火喉未夠,最大嘅問題係感情,就係差依一點,技巧唔夠可以去練,但係感情依方面係練唔到,要靠妳自己嘅經歷,依個係妳嘅樽頸位,如果妳突破到,前途無可限量。」

植爺轉向暉洋道:「暉洋,你有無野想同啲小朋友講。」

暉洋笑道:「植爺我想講嘅你差唔多講晒喇!」

暉洋的話,再激起了一陣哄笑聲。
暉洋指了指我道:「阿男同學啊!聽過你啲歌後,我發現原來我同你作曲風格好似架!好似你首『會過去的』嗰段副歌,我曾經作過一段好似架!咁依家聽完你首歌,我當然會諗過第二首啦!唔係容咩易畀人話我抄歌啊!哈哈。」

我聞言,有一滴冷汗從額上滑向我的臉頰,我尷尬地笑了笑,再道:「哈哈,係咩!」

之後老師安排同學們離開禮堂,我和呂靜宜被安排與校長、其他嘉賓拍照,暉洋離去前,還道:「你地兩個有Potential係娛圈發展,等你地大過啲,到時真係想入娛圈發展就去搵阿董啦!」

董老師道:「喂!暉洋,今次真係多謝你嚟做評審,仲要搵埋植爺添。」

暉洋拍了拍董老師的肩膀,道:「大家咁多年老友,唔好講埋依啲衰野啦!」
真係雙冠軍
唔係又吊癮嗎?
good,咁早有文,今晚可以早d訓喇
真係打和 super
咁明年今日咪冇比普世大眾認識“
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞