(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(4)

1001 回覆
191 Like 4 Dislike
兩日冇文 屌你老母
春巴就去旅行
春巴休息下 我係嚟推post的
支持儲文!
打完個音樂比賽
一時無方向

有幾個事件要諗邊個行先

頭痛

冇方向唔緊要,出住啲番外篇先
例如求其執件發個春夢嗰啲
文呢!
今晚點都死啲出嚟
加油巴打
文啊
今晚點都死啲出嚟

今晚點都死啲出嚟

今晚點都死啲出嚟

等你
今晚點都死啲出嚟

等你

嗚呀...!
今晚點都死啲出嚟

我聞言懷疑自己的聽力出現了問題,有點激動道:「吓!妳…講咩啊?呂靜宜!」

呂靜宜滿臉通紅,不斷揮著手,道:「你…你聽我解釋。」

呂靜宜見我平復下來,她俏臉緋紅,靦腆道:「其實…係咁嘅!頭先你都聽到植爺講,我唱歌嘅感情唔夠,依方面係唔可以靠練習去改善;而我見你唱歌咁有感情,所以我…諗你可以幫到我,所以…我覺得…做男朋…友嘅話,成…皇志…你係最…適合。」

呂靜宜的這番「表白」完全讓我措手不及,一時間我難以作出反應,片晌我才打破沉默,道:「妳嘅意思…即係我地之間…唔係真正嘅男女朋友?而係扮演一對男女朋友?」

呂靜宜點頭道:「可…以咁講嘅!可以當成我同你之間嘅買賣,唔係,咁樣太難聽,應該叫…喔!係契約,依個係我地雙方嘅契約,你幫我,我會畀返報酬你嘅,之前聽你講話想要一部電腦同結他,Humphrey換咗部新電腦,佢舊嗰部唔要,可以畀你,仲有屋企我有幾枝結他,你可以嚟揀一枝,咁樣…你認為點?」

我做夢亦想不到呂靜宜居然會向我提出,以贈送二手結他和電腦作為條件,成為她的合約男友。

我忍不住笑了起來,呂靜宜亦被我感染,嗔笑道:「喂!你笑啲咩喎?」

「無,我估唔到我都有被人『包』嘅一日。」

「咩『包』嘖!係…契約。」
我搲著頭道:「OK、OK,但係妳要知道,妳要求嗰種男女朋友,唔係做樣畀人睇嗰種,而係要雙方有感情交流嗰種,咁作為情侶,無可避免有身體上嘅接觸,妳要明白,或者妳要同我講妳有啲咩野唔可以,避免到時我投入得濟…大家有咩誤會。」

呂靜宜聞言,滿臉通紅,道:「如果到時我覺得…唔妥,我會出聲,我信得過你。」

我聞言嚇了一跳,呂靜宜這麼說,即是代表她沒有底線,原來她為了音樂上的突破可以去到這麼盡。

呂靜宜見我沈吟不語,問道:「成皇志,你…你嘅意思係點?」

我猛然點頭,道:「有妳依種咁出色嘅知性美女,送電腦同結他畀我,要我做妳契約男友,我緊係𦧲飯應啦!」

「咁,你即係應承啦!今晚係平安夜,我地去邊度好?去尖沙咀食飯、睇戲、睇燈飾?」

我為難道:「你都識講今日係平安夜啦!我依啲窮等人家要趁住依啲大時大節去搵錢。」

「搵錢?」

「係啊!我有個朋友個爸爸做中港運輸,我拜託咗佢爸爸幫我係大陸啲廠到訂咗啲關於聖誕嘅飾物、玩具落嚟香港,依幾日我地會落去尖咀做走鬼檔,所以…」

呂靜宜斷言道:「我又去。」

「吓!我地唔係去玩,係去做野喎!唔啱妳嘅!」

「你睇小我,覺得我係啲十指不沾陽春水嘅千金小姐,係咪?」

「咁,如果妳想睇下嘅都無妨,不過講明先,到時我好忙架!而且又多人,顧唔到妳架!」

「哼!都話你睇小我啦!」
lm
More
呂小姐正式變成太
Lm
一個月前,我拜託了游大輝的爸爸從大陸的廠房訂製了不少聖誕帽、螢光棒、噴雪、噴條、毛公仔等,打算趁著聖誕節的效應下賺一點錢,游大輝的爸爸得知我有此計劃,便說不收我的運輸費用,還給了我一半買貨的成本,硬要游大輝跟我學做生意,事前我已經叫了阿興和榮仔幫手。

我們五人會面時,我向他們介紹道:「依位係呂靜宜,係我嘅朋友。」

我向呂靜宜介紹,道:「依位係我細佬,佢叫阿興;依位係我細佬個朋友,佢叫榮仔;依位係游大輝,係我小學同學。」

游大輝搭著我的肩膀,道:「死仔,幾時溝咗條咁靚嘅囡架?」

阿興問道:「哥,依位靜宜姐姐係你新女朋友?」

榮仔道:「依位姐姐係幾靚嘅,但係都係比唔上布甸姐,而且好平。」

現在我與呂靜宜的關係挺複雜,懶得和他們解釋,我拍了拍掌,催促道:「唔好玩喇!畀心機搵錢。」
F5掣 裂開左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞