(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(4)

1001 回覆
191 Like 4 Dislike
打緊文

今晚夜啲

支持春巴

大家努力,香港一定得!加油!
Humphrey替我把電腦安裝妥當後,我道:「唔該晒,三點三,我請食TEA,唔好同我客氣。」

Humphrey道:「最近石貝街附近開咗間樓上CAFE幾好食架,有無興趣去試下?」

呂靜宜道:「你又知依度開咗間CAFE嘅?」

Humphrey道:「啲同學話我有位師兄喺度開咗鋪,仲話出示港大學生證有甜品送添。」

我道:「就咁決定,你帶路。」

Humphrey的師兄開設的樓上CAFE裝潢簡約,店內的客人並不多,我們隨便找了個位子坐下,我們點餐後,Humphrey向侍應問道:「請問係咪有港大學生證有甜品送啊?」

「係啊!我地今日嘅甜品係焦糖布甸。」

Humphrey出示了學生證,侍應道:「甜品會後上。」

侍應離去後,呂靜宜皺著眉,抱怨道:「成皇志,點解你屋企可以咁多機關架?頭先打開雪櫃居然有草蜢跳出嚟,真係嚇死我喇!」

「SORRY啊!啲草蜢係我阿爸攞嚟餵雀,可能個封口包得唔好,所以有啲草蜢跳咗出嚟,不過妳頭先又跳又叫,都幾可愛喔!」

呂靜宜俏臉一紅,嗔道:「你仲笑,我真係好驚啲昆蟲架!」

Humphrey笑道:「係啊!我記得妳細過嗰陣嚴重到連蝴蝶都驚餐死。」

呂靜宜瞪了Humphrey一眼,道:「家陣係咪玩踢爆先。」

此時,CAFE的門被敞開,撞到了風鈴,響起了一陣清音,門前出現了兩張熟悉的臉孔,呂靜宜所坐的位置臉向門口,她一臉驚喜,道:「咦!管佳莉,估唔到會喺依度見到妳。」
我別過頭一望,瞧見管佳莉與她的男友阿泰十指互扣步進了CAFE,管佳莉道:「HI,呂靜宜,咦!成皇志,你都喺到啊?」

我和阿泰互相點頭示意,呂靜宜向她們二人介紹Humphrey道:「依位係我哥哥Humphrey,佢都係喺港大讀醫科架!」

管佳莉道:「咦!阿泰,你都係喺港大讀醫喎!你地有無見過啊?」

阿泰瞧了瞧Humphrey,道:「喔!真係有啲熟口面喎!你YEAR幾架?」

Humphrey應道:「我今年YEAR3。」

阿泰道:「我YEAR2。」

Humphrey奇道:「你係YEAR2,但我真係好似無見過你咁?」

「哦!我平時好自閉架,唔係喺圖書館,就係屋企,唔鍾意應酬架,所以你未見過我都唔出奇。」

「哦!咁你係跟邊個doctor?我就係doctor Abner,你係咪?」

阿泰搖頭道:「我唔係doctor Abner嘅學生。」

Humphrey道:「如果唔係doctor Abner,就係doctor Benjamin或著doctor Geoffrey?」

阿泰道:「我係跟doctor Geoffrey嘅。」
Humphrey道:「哦!原來你跟doctor Geoffrey,唔怪之得,我對你無印象啦!」

管佳莉看了看餐牌,道:「泰,你睇下有咩啱食?」

Humphrey提醒道:「依度出示港大學生證,有焦糖布甸送喎!」

阿泰翻了翻錢包道:「哎呀!我張學生證留咗係屋企,真係大頭蝦喇!」

管佳莉道:「泰,你揀好未?我想食個C餐。」

阿泰應道:「我覺得依間餐廳啲野唔係好啱食,我地去第二間喔!」

管佳莉與我們揮手道別,呂靜宜道:「Humphrey,人地走咗,仲咩仲望住門口啊?」

Humphrey道:「嗰個女仔係妳朋友啊?」

呂靜宜笑道:「仲咩咁問啊?見人地靚女對人有興趣啊?」

Humphrey搖頭笑道:「個女仔個男友講大話,佢唔係港大醫科生?」

我詫異道:「Humphrey,你點解咁講啊?」

「因為港大醫學院並無doctor Geoffrey依個人。」

(待續)
扮醫科生
臭雞
Ive 藥劑潮交
Ive 藥劑潮交
潮文
管雞比人呃豬喇要
好似係宋蓮介紹

管雞收皮啦 唔會到最後係我阿哥食管雞掛

阿哥 小心呀!
大鳩志 你咪咁蠢走去提管雞 話佢條仔揸流灘
如果唔係丁都切鳩咗你嘅去
管比人呃好慘

阿哥 小心呀!

你阿哥食管雞,成皇志食你
管比人呃好慘

唔慘唔慘 係報應 佢係雞 比人呃番家頭奶應該姐
[/u][/u][/u]

阿哥 小心呀!

切左個哥條j去
Daily push
臭雞真易呃
抵啦
果陣好似冇hku space
管豬已被食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞