『薪火Post』BNO續期資訊(48) 五大訴求,三罷救香港

1001 回覆
26 Like 1 Dislike
我建議想改時間既巴打早少少打上去 CS,因為 DHL 好快手
邊洗睇幾日呀
排左成個月終於approve 左

個BNO太舊, 所以分左做First Adult Application

俾左:
正本廁版同舊BNO
出世紙核證副本
老豆老母黑白影印結婚證書 (只有正面)
一張memo size 嘅note 話點解冇老豆老母出世紙
身份證正反彩印
地址證明*3 (銀行又有稅局又有)
搵左個BNO holder countersign
係 有一份已經係Germany departure左
薪火post快到
我係一個email有齊passport 同documents
我淨係收到一個email話寄出左護照
話啲文件唔會同護照一齊
但無話幾時收到
等左一個月,總於appv了

過期23年

只郵寄舊BNO
出世紙正本
副簽朋友美國護照冇填專業

咩老竇老母結婚証書冇理佢
亦都冇寫信explain

lost case,我做副署人,只係寄咗3樣嘢

1. 全本特區護照彩色影印本
2. 副署表格
3. 政府部門發出嘅信件作住址證明 影印本

6月20日網上交表
6月28日收到郵件,同日排隊
7月22日批咗

全部影印本都唔知點解寄返哂黎,無要求後補文件。

DHL熱線電話應該24小時,即刻試下打去啦,就算無人接聽,都應該會知道幾時有人聽再打去,不過就算第一次派唔到,你應該會收到一張卡,話你知幾時再派或同佢聯絡安排時間,我記得好似派三次先回頭。
28/6 joined queue
29/7 approved
30/7 printed and sent
但仲未收到DHL no.
想問要等幾耐架通常?
收到第一份waybill 早幾個鐘係Heathrow
我等咗一日
冇得驚,因為我朋友寄影印本被要求寄返正本,所以我先決定寄正本係我唔好彩
落貨了

聽日應該收到了
補充:入面條Link可以比你選擇係DHL locker簽收(如果你屋企唔方便簽收,我都係改左locker取貨)
好心急,有BNO我先可以去峴港
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞