『薪火Post』BNO續期資訊(48) 五大訴求,三罷救香港

1001 回覆
26 Like 1 Dislike
有時佢地唔會update status
我上星期拎完BNO,寄文件去果個tracking到而家仲停左係 This item has been received at LANGLEY HWDC, United Kingdom
佢第二點話明副署人無相關承認國家護照,會唔會填錯咗護照號碼?
內政部發出嘅護照又點會係假,所以告唔入,至於可唔可以反告內政部發出錯誤護照呢....

話時話,之前有無人成功由bc轉返正確bno呢?另外之前收兩本護照嘅巴絲,又有無新update?手揸兩本,都唔知邊本有效,呢下先驚!
都有呢個可能,甚至填錯人名串法都唔奇..
係呀 無理由寄咁耐都未到....
我log in HMPO office都無話收到文件
無理由寄咁耐都未到....
我log in HMPO office都無話收到文件
佢前兩日仲特登send message提我交文件
我24/7 香港寄出 30號寄到HM
Application history
Status Date
Passport printed and sent 4:24pm on 31 July 2019
Application approved 1:22pm on 31 July 2019
Joined processing queue 8:52am on 31 July 2019
Documents received 10:55am on 30 July 2019

好撚快2日就批晒加PRINT埋寄出
宜家係 DX delivery 寄緊番香港
Update返先
我係琴日比HMPO錯手cancel左副簽人passport嗰個
打左長途電話去問 佢地話真係唔小心cancel左
要我朋友打個email declare自己無report lost
再填返張form re-apply
但就話一收到啲文件即刻免費幫佢整返

今日終於approve埋我嗰本
總算解決左件事 但係真係唔好意思麻煩到人

BTW唔好負皮我

PS:我係首次申請
咁快,聽日打去問下
為補償錯手取消事件,可能續本bc過你老友。
我幫我媽媽整果陣話要佢爸爸既資料
但佢係我媽媽細個果陣死左
所以對佢既野都唔了解
之後果步又話要提供佢grandparents既資料
佢仲更加唔知
我應該要點做
有得揀唔知道跟住有個textbox比你填原因
直接話唔知就得
我填左個原因都要問我拎grandparenrts既資料
我應該點做好
寫封信,話俾佢哋知無同點解無,唔需求怕唔需要驚,佢只不過當係新申請國籍咁做,實際你已經有一本舊護照,你只係續證,所以你正正經經話無就可以了。過世就過世,遺失就遺失,就係咁簡單!
Grandparents資料應該optional架喎
係, 我阿爺係我老豆好細個就過咗身 淨係知個名, 我都就照直寫

終於到我
月頭寄野過去,啱啱收到sms話approved左

用新系統apply
寄左
舊BNO
身份證底面彩印
全本特衰護照彩印
本人出世紙正本
父母結婚證明底面彩印
Mpf 信做地址證明
副簽搵左個做銀行做有manager title既frd

父母無出世紙提供,
祖父母資料都無淨係知個名,
簡單寫封信兩段仔同佢解釋話無法提供

正本既證明我淨係得自己張出生紙
咁就搞掂左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞