『薪火Post』BNO續期資訊(48) 五大訴求,三罷救香港

1001 回覆
26 Like 1 Dislike
英國人做嘢俹簁佢哋明明好多程序嘢有白紙黑字寫清楚點做,但永遠跟唔足去做
屌你,有冇見過大蛇痾尿?我等五個半星期都冇出聲,呢度仲有好多巴絲等六、七個星期至批!
25號排到而家
啱啱chat完
留返條link嘅內容,以便有需要時解畫,雖則真係唔多睇嗰版內容。
我考慮左好耐 但見到無左括號入面個數字始終條氣唔順 都係寄返返去 依家唔知又要等幾耐 同埋提一提巴打 你要係個新passport issue date之後既28日之內寄到去 如果唔係佢又要你交2張相同重新填過application
佢既然話咗俾你聽要咁耐,咁你咪等到夠時間先問囉,事頭婆手下做嘢係咁上下了。總之輕鬆啲,你已經批咗新護照喇,唔使驚,本嘢夠鐘自然到你手,諗定之後點用仲好啦。

正式分享下先
我申請個陣issuing authority 揀左others
而且我張相有微笑,本身驚唔過,點知又過左

另外我見到可以online 副簽,以為可以用點知原來要本身係英國當地申請護照既人先可以online 副簽,最後急call 一個加拿大護照既非專業人士幫手
24號郵局寄。今日話print 埋去寄

交左:
兩本舊bno
廁板彩色影印
住址證明(政府寄)
父母結婚證明副本(同婚姻登記處申請既)
自己出世紙正本
副簽
佢又係問你係咪有(n)張身分證?你點解釋?
答我個個無咁on9 我直頭係同佢講我身份證號碼係A123456(7) 但observation page上面(7)係無左 咁佢叫我寄返去 我始終覺得有full HKID card number穩陣d 因爲我係一個完美主義者
Join Q 後兩星期批咗
交咗舊bno, 特衰全彩copy, 身份證copy, 信用卡地址證明, 副簽form
而家等佢print同寄過嚟
我都係好似你咁問,, 佢就覆我呢d救命呀。
FAQ寫左
同你同日入q同日批
咁呢度係應該要鬥快而唔係鬥慢既...
但如果已經5-6星期你可能要快D webchat啦
我等到2兩星期左右chat左一次(好有禮貌地)
之後呢個星期就批左, 唔知關唔關事, 希望幫到巴打
可能同批船返
係飛機
想問吓點track
HMPO淨係話我知用DX寄
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞