『薪火Post』BNO續期資訊(48) 五大訴求,三罷救香港

1001 回覆
26 Like 1 Dislike
彈副簽?
過左廿幾年, 今年想RENEW話要INTERVIEW,
想問係咪玩完
(明明上年我正想RENEW係完全無問題, 係我太懶無寄出, 好後悔)
Based on your answers, you have an old passport that was issued in 1996.

As your passport was issued a long time ago, you must apply for a first UK passport and you may need to have a passport interview.

It should take 6 weeks to get a new passport.
正常咖喎
你指正常咁出呢句?
定真係要INTERVIEW................ 要去唔使續啦......
Standard 會出呢句,但未見過真係有人要去interview.
我申請都有出呢一句

Approved
正常,我本舊BNO比你更早三年到期,上個月都成功續到,interview只係系統範本字眼,從來未聽過香港續領人士要做interview,幫我副簽個朋友收到HMPO職員來電,問佢係咪識得我,從乜途徑認識,之後就收線,已經算好罕有情況,除我副簽朋友外,呢度暫時未有人試過,巴打放膽申請啦!
寫就咁寫
其實應該冇人申請BNO而俾人叫過去interview
而家上網apply簡單過以前paper form嘅application
仲有得track住status
今日收埋文件
好彩三張皇冠都齊
唔係我阿媽實呱呱叫
我張皇冠出世紙幾十年來都係摺到細細張,摺痕已經梅過梅菜,幾驚佢粗手粗腳撕爛,好彩寄返黎都仲係完整..
多謝巴打
頭先後悔到想死, 明明上年PRINT晒FORM影晒相只係寄到
而家放心填
連登有愛
而家即填!!! 唔想後悔
今年五月開始轉新系統,冇declaration form,又唔使寄實體相過去 (申請時upload softcopy,除職員要求後補),巴打唔好再用張舊form,上網跟步驟做啦。
想問下用bno去澳洲可以去邊搞簽證?
航空公司/旅行社/網上A盡
再一次多謝巴打我先放心申請
填完FORM, 比晒錢, 搞埋副簽就寄得
啱先揾左個師弟9問下,點知佢真係現BNO holder
一直都話唔使怕唔好意思,可以於自己Facebook / IG,甚至whatsapp群組公開徵求持有效BNO/BC、英聯邦Passport朋友幫手,往往你最估唔到既朋友就可以幫到你,雖然可能有人冷言冷語,講埋d BNO冇用唔好續、有事英國佬唔理你、廁板平好多之類廢話,但唔使理佢地,只要自己覺得值就得!
最中性既問法:
你用咩護照去旅行?
中國駐伊朗大使館網站公布,根據伊朗官方消息,2019年7月16日起,中國公民持中國普通護照、香港特別行政區或澳門特別行政區護照,赴伊朗旅遊觀光和商務訪問可免簽證入境,每次入境後可停留21天
https://wealth.hket.com/article/2416864/%E6%B8%AF%E4%BA%BA%E6%8C%81%E7%89%B9%E5%8D%80%E8%AD%B7%E7%85%A7%20%E5%8F%AF%E5%85%8D%E7%B0%BD%E8%AD%89%E9%81%8A%E4%BC%8A%E6%9C%9721%E6%97%A5
廁板呢一世人都一定唔會有美國免簽
公平咩
我老婆個申請同一日到,未批明明夾d野一樣
咪再搵過囉,呢度咁多post,你唔係第一個,亦唔會係最後一個,俾啲信心,你個bno係你嘅,就爭證明你係申請人之嘛。將時間快啲搵人幫手仲好啦!
其實真係唔使驚,係有bno身分就唔會走咗去,事頭婆保證你嘅,如果真係有面見,你應該好榮幸去應見,睇下佢哋想問乜知乜,返嚟匯報仲好啦。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞