『薪火Post』BNO續期資訊(48) 五大訴求,三罷救香港

1001 回覆
26 Like 1 Dislike
請問status 專咗 print and sent 幾多日會收到派送相關嘅 sms ?
等DHL出way bill,佢會send SMS俾你

開工1分鐘就處理我個份
6 7月拎曬passport冇人推post

收到喇
內頁真係好靚啊
邊捨得用

淨係收返學校信同剪左角嘅舊bno
定係你屋企人有英籍冇話你知呀
你香港出世?
定係你屋企人有英籍冇話你知呀
你香港出世?
有冇人改左名先去renew bno?
寄左本廁版(舊名) 過去寫左封信話唔續廁版 用返bno
點知hmpo 話要去廢除左/update 返廁版先得
6月25仲q緊
仲唔Webchat
+1
Chat咗
想請問份副署form address唔夠位填點算
我照寫喺下面空位
雖說我成功左,但唔肯定之後嗰啲得唔得
慶幸有睇到呢個post
由舊系統 擔心副簽 同
唔見左舊bn(o)問題 所以無去做

去到新系統
終於的起心肝去做

第一次寄:
身份證 彩印 (兩面都印)
廁板護照 彩印(全本 包括封面)
地址證明 正本 (銀行信)
自己出世紙2張
"出世之後第一張出世紙(副本)"
"改名後第一張出生紙(正本)"

副簽 搵左我表哥(加拿大passport)
兩張證件相 (一張有副簽 有簽名)

5月15號 網上申請
因找副簽 要到6月10幾號先去郵政局寄
之後 6 月尾 收多一封email
因小弟細個有改過名
對方email 通知我要寄
"改名前嘅名 同 改名後 嘅證明"
"父母出世紙 or 父母其他身份證明文件"

結果我用左425蚊
去灣仔入境處 整"登記事項證明書"
本身要25個工作天
但如果好急的話
可以寫張紙講自己係申請bn(o)
90日限期就到 佢會快啲做比你
但要有你申請緊bn(o)嘅證明

結果 我等左17個工作日就拎到
(記得揀自己去拎)

因為要等張證明書
所以對方再send 多封email
提醒我要補寄嘅資料 同埋
過左邊一日 你嘅申請就會作廢
要再寄資料 同 比錢
之後過多幾日 佢會有實體信寄到你地址

第二次寄:
登記事項證明書(正本)
父母結婚證書 (彩印 一面)
父及母過期bn(o) (彩印 有相嗰一頁)

結果27號寄去利物浦
8月2號收到email 話護照開始印

想問下 幾耐先會收到本護照呀?

btw 千祈唔好怕煩 有心做 一定做到
終於收到DHL另一個SMS喇

當初無申請多張出世紙,希望佢會寄返張皇冠出世紙俾我
Chat左啦 佢話under examination

好歪

另外你地最後嗰版係咪有個黃色label寫住please remove this label
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞