『薪火Post』BNO續期資訊(48) 五大訴求,三罷救香港

1001 回覆
26 Like 1 Dislike
BDTC 係1997年6月30已經失效
好似係
因為 BDTC 係殖民地國籍,所以97失效,英國先整個BNO國籍畀香港人申請
[緊急] 基督/天主教徒 禮賓府星期六要人
https://lih.kg/1393072
其實BNO理論上係唔使睇父母出世紙,只要睇你本人的出世紙同歸化證明就得(如有),不過英國個邊有機會睇埋祖上的出世紙睇你有無機會係BC咁解。

前日佢話我張相唔得...琴日upload左張新...唔知又要等幾耐
你而家已經審緊文件,應該好快
其實BNO除咗本護照可以直接證明你係BNO外,無任何現成文件可以證明。登記BNO成功嘅結果係會直接出passport而唔會畀certificate of registration。

出世紙同歸化證書亦只能證明你曾經係BDTC HK,而有BDTC HK不等於曾經申請登記過做BNO。

BNO人嘅身份都係經登記取得,無人會從父母身上直接繼承,所以你問我點解佢哋要睇你哋父母出世紙同結婚證書,我好坦白同你講我都唔知,因為呢個動作應該係申請BC護照先應該做,你哋可以直接了解為HMPO啲staff 做嘢求其都可以。
我今晚都返去智能櫃收bno
咁大雨唔知會唔會有阻滯
應該就快會批
上個post我香港時間9點俾HMPO彈相,1個鐘後upload張新相
然後第二日下晝就批左
應該唔會有阻滯 希望啲料啱就真
同一班機
太好了希望搞得掂
Upload 過洗唔洗再countersign?
Online幫人counter sign 要入postcode
應該入咩
英國巴打?
HK
HK係咪要print返form搞
暫時未有通知 , 要我會再update大家

只有住係英國先可以幫人online countersign
你住uk先可以online幫人副簽 叫你個fd印返paper form比你簽
寄過去5個工作日就approve 左申請
效率好快!
幾時改架?我上年5月去仲有呀!如果BC家庭有BB/child 點算?排non eu?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞