『薪火Post』BNO續期資訊(48) 五大訴求,三罷救香港

1001 回覆
26 Like 1 Dislike
有冇問職員,補俾你朋友果本BNO有效期將會重新計十年?還是同舊BNO到期日一樣?
我申請續領時都要我交四位祖父母姓名同出世紙,我出世前佢地已經過身幾十年,連佢地英文名點串都唔知..
唔撚係掛...
睇左
「25.用過廁板去台灣,可唔可以轉 BNO?
喺台灣眼中,只要你符合港澳關係條例第四條香港居民嘅定義,無論你拎廁板定係 BNO 入境都一樣係當香港居民處理,台灣關員係唔應該以持雙重國籍為由拒絕手持 BNO 嘅香港居民入境,無論你有冇曾經用過廁板入境台灣都係咁話注意: 以上唔適用於廁板或BNO 以外嘅任何外國國籍」

係咪即係確定可以轉用bno入?因為我之前用廁板而家唔打算續。得bno

好驚入唔到
入到
我覺得係副署人非專業人士而彈 我之前都係sd個咁嘅email嚟 不過佢自己再sd email嚟話我個副署人職業唔合格
之後你係搵返個又係專業人士又係岩藉既幫你簽
我都唔知仲搵唔搵到個岩藉既
我寫between jobs佢都批俾我,真心唔知點介定專業人士...
我諗係睇嗰個人執唔執正嚟做 有好多人搵有bno嘅就批
唉 等我再試下搵過期bno既專業人士先
我都想
無問,不過我個係10年,佢應該當續期咁比本新嘅
我估係*
自膠
你又試下問你朋友佢邊方面唔合格,返嚟報告等大家注意。我懷疑佢填錯嘢,老家搵唔到佢資料或者對唔啱。

其實唔使灰心,呢個世界比你想像中大,一定搵到嘅。依家多咗人續bno,機會大咗。
想問 如果HKSAR 同 HKID 都無加英文名
但係想續BNO 果陣淨係係BNO 加英文名 又得唔得呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞