『薪火Post』BNO續期資訊(48) 五大訴求,三罷救香港

1001 回覆
26 Like 1 Dislike
我係lost passport可能耐小小
[/member]幫人問 有冇人試過副署人用學生(讀緊博士)[/member]
To confirm someone’s identity online, you need to:

be 18 or older
and live in the UK
and have a current UK passport
and work in or be retired from a recognised profession

屌...搵唔到人做証明
想問下特區passport過期,係當無其他國家passport處理嗎?謝謝
想問佢話new passport 同d 舊文件分開寄,係咪代表會收到2個dhl sms架?
應該點樣處理
Online 要搵英國住嘅,你唔識咪搵香港人朋友,咪揀返paper form 囉!其實睇睇doc,你唔會心裡無底咁上嚟問。
過期唔代表無喎,你都講咗只不過過期囉!

有冇手足知DHL星期六日會唔會辦公

尋日print and send

今日未收到sms
我之前星期五print and sent要星期二先有第一個DHL waybill number
HMPO 星期日開唔開工?
過左廿幾年, 今年想RENEW話要INTERVIEW,
想問係咪玩完
(明明上年我正想RENEW係完全無問題, 係我太懶無寄出, 好後悔)
Based on your answers, you have an old passport that was issued in 1996.

As your passport was issued a long time ago, you must apply for a first UK passport and you may need to have a passport interview.

It should take 6 weeks to get a new passport.
正常,我本舊BNO比你更早三年到期,上個月都成功續到,interview只係系統範本字眼,從來未聽過香港續領人士要做interview,幫我副簽個朋友收到HMPO職員來電,問佢係咪識得我,從乜途徑認識,之後就收線,已經算好罕有情況,除我副簽朋友外,呢度暫時未有人試過,巴打放膽申請啦!
多謝巴打
頭先後悔到想死, 明明上年PRINT晒FORM影晒相只係寄到
而家放心填
連登有愛
今年五月開始轉新系統,冇declaration form,又唔使寄實體相過去 (申請時upload softcopy,除職員要求後補),巴打唔好再用張舊form,上網跟步驟做啦。

即係副簽都唔洗好似google doc入面講話要寄兩張相 一相要後面副簽 淨係要寄佢個張有自己相副簽張form就得???
預計聽日By 5 Aug收到貨,
但今朝已經Scheduled for delivery as agreed

咁咪即係一陣就有貨
依個真,下次有咩事都係比舊幾水拎張新紙寄比人算
我老母知道左可能會寄失之後重驚過我
DHL肯定24/7啦,差在英國果邊個DX delivery 係咪一樣
等多一兩日啦
Google doc係as of 2017年
今年四五月已經轉咗新system
唔需要寄兩張相,你上網apply嘅時候已經要upload張相上去
俾完錢佢會有張countersign form,搵個合適嘅人簽名再加佢list out嘅document, 寄出去就ok
我8月1號approved左 但係仲未收到DHL個SMS
係未有問題?
正常
摺都仲要睇點摺
我老母嗰張摺到父母名喺正十字位穿咗名都無咗忽
搞到我潦咗幾隻龜解釋
可以寫信解釋已盡力搵都無
是的
應該會收到新passport先,過三幾日再收舊文件
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞