元朗西鐵站列車車長:我真係唔可以講

969 回覆
3287 Like 38 Dislike
叫人落車點計
未fact check: 有同事屋企做MTR control room, 話係狗叫唔好開車

根本就應該全力搞狗鐵幫兇
如果你比白衫人打緊果一刻 官方答緊你罐頭答案 你會點?
車長係有野可以做到 例如開廣播話依家即刻關門開車 你估白衫佬會唔會願意自己留係車上唔跟大隊?
依家問題係佢連呢啲野都無做!
起佢底,推到佢回應
我講緊 我地唔知,唔係個仆街女車長知唔知
大家記返起我地嘅5大訴求好冇呀 推上環post呢? 星期日唔係淨係元朗發生咗事 元朗上環一樣重要
架車 車長室對出係有個位可以望到成個月台既情況
佢唔知乜事就代表佢蛇緊啦
[注意]片主已經公開返條片,請入去幫手留言,入面有大量五毛
MTR Secrets

22:54左右
列車正常到達元朗站,月台情況正常,只係比較多乘客,而列車開門時,有大量乘客站於車門幕門間,車門因此無法關上,當時車長已廣播數次 "請勿靠近車門"的廣播,但車門依然受阻,未能關上,之後車長再通知控制中心情況,並要求站員協助,站員到場後表示受襲,控制中心再問站員是否已解決,但站員稱仍未能關上。

23:00左右
控制中心通知車長清客,車長嘗試,但不成功。隔了一會,車尾位置有白衫人由大堂衝上月台及車廂,車長即時通知控制中心2-3次清客不成功,同時間有多名乘客拍打駕駛室門表示車尾有人打鬥,但控制中心依然通知繼續廣播清客,並要求完成清客後再通知。

當時情況,根本不可能清客,車長再次通知控制中心,表示清客不成功,最後控制中心終於通知車長可駕駛列車離開,車長再次嘗試關門,嘗試多次後,終於成功順利關門離開元朗站。

根據MTR新聞稿表示
當晚控制中心於22:47報警,但控制中心並沒有通報前線人員元朗站內當時情況及已經報警,車長亦沒有即時得到充足資訊。

由R008車長第一次聯絡控制中心直至控制中心第一次指示清客期間,白衫人並未衝擊至月台,車長只是見到月台及車廂之間有很多乘客。

R008列車於22:54才抵達元朗站,控制中心於22:47報警,控制中心是有足夠時間通知車長當時情況及給予合適指示,判斷應否讓列車照常開門上落客,但根據新聞稿表示,控制中心並不清楚當時元朗站情況是因為車長只是報告車門狀況,但明明22:47已經由控制中心報警,請問控制中心如何會不知道事態?

今日網上亦流傳一段當時車長與控制中心對話的錄音,內容並不完整,要求MTR公佈當晚完整Radio對話錄音 及 公開元朗站當晚月台影像。
講就個個兇狼
MTR開以黎都未發生過呢D事
事後睇你話點做點做邊個唔識
個車長係千鈞一髮做決定根本唔係易事

聽過段聲既會知清客係上面落ORDER
屌你老母 港鐵政府架
屌你老味,點解冇人追究狗鐵同涉事職員?
梗係唔可以講啦
唔通話我同人合作緊咩
但佢都叫人落車分明唔想閂門啦。。。
其實呢個女車長責任唔係最大,最大責任有兩個,一個元朗站個車長,點解元朗站下層打左咁耐,唔即刻封站,叫所有車唔停元朗站。
第二個係青衣控制中心,佢哋可以睇哂成個車站的cctv,出面發生任何事佢地應該都知道,點解仲叫車長清車
根本係夾埋
呢樣野好兩刃劍
元朗站內仲有人,一陣你唔停又話留晒班人係站困獸鬥,停又話人好停,你諗下你會點解決到有人仲係站比白衫包圍先再講好無
散曬啦已經
有冇人想去元朗西鐵站抗議
片主已經公開翻條片,大家可以入去洗地,入面好撚多5毛
西鐵無緊急逃生門架,平時疏散都係靠車門,外面有路比大家走
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞