元朗西鐵站列車車長:我真係唔可以講

969 回覆
3287 Like 38 Dislike
仲係度用程序指引去攬個車長
咁聽話你做咩出黎抗爭呀!
好嬲呀
講就天下無敵
你唔撚去元朗狗屋屌柒班警犬
pish
[行動咨詢]如果今晚去元朗站圍狗鐵 大家覺得如何
https://lih.kg/1358996
作為一個地鐵前線職員 我想講大家唔好再針對呢個女車長

並在此想講幾樣野

1. 個女車長做咩唔閂門
好老實講 車長係個咁細既CCTV 根本未必睇得清發生咩事
佢有試過閂門 但閂唔到
而且 閂門都唔係一個最好既決定 到時放左幾隻白衫 架車無咩空位 想走都走唔到
而官方既教法都係任何時候都要開住門 因為站會有人支援 正常呢d咁既事件都會有警察支援 正常既話 但大家都知果日警察死左去邊

2.女車長唔回應
你拎住鏡頭問佢 公司規定係有咩都唔可以講 有野都要班垃圾公關應
而且衰d講句 個女車長都無野可以應到 因為TC鐵路指揮官叫

3.無人去幫乘客
大佬 站真係得兩丁人 對住班拎曬武器既人 真係無野可以做到 佢地唯一做到既報警 唔通自己行埋出去一齊比人咁打? 咁到時連管理現場既人都無埋
同埋我想講 呢幾年呢間公司係咁cut人 特別站員 跟本站發生咩大事都無人同無可能應付到
車長都係 你叫一個女人可以做咩?佢只可以係駕駛室搵TC講番咩事

4.呢間公司從來都無任何訓練 去比職員 遇到呢d事要點做 最多都係叫報警
而家你可以話係恐怖份子襲擊呀 真係上至TC下至站長車長都無人識做

5. 點解車長無講有暴力事件比TC
首先 想講多次 車長係駕駛室 真係未必好睇到月台咩情況
但根據官方新聞稿 個車長係有講有人打鬥 咁場面咁混亂 佢好難判斷到係白衣打梗另一邊
另外 TC理應比個車長更清楚咩事 車長架車都係岩岩到個站 唔知頭唔知路 站就一早報左警 報警要有TC授權的

6.點解清客
最簡單答法 TC叫
但就算車長唔跟TC 唔清客 佢都係走唔到
因為條路係由TC管 佢無set條路比你 架車都係走唔到
加上我之前講 果架車根本唔係一個安全既場所 已經有白衫人衝擊檔門 就算閂左門都係困獸鬥
無論點做 果個情況車長都係死

7.最後我想講 根本成件事最大問題係警察同白衫人
但呢間公司果垃圾公關出張咁既新聞稿 根本就係想前線呢個車長食曬
高級唔敢話比人知自己唔夠人 自己無訓練 自己無任何安排可處理呢d野
因為如果佢認左既話 如果有人要呢間公司賠償 佢係完全無聲出
而家搵個車長做替死鬼
你越話個車長 就越中地鐵計 等佢可以轉移視線
對成件事根本無幫忙

要搞 麻煩去九龍灣總部搞d坐office涼冷氣既高層
佢可以話唔知咩事
我係豬我發緊夢
sorry
我跟控制中心指示做野
落order既人係xxx

咁我地咪唔屌鳩佢囉
咩叫我唔可以講!唔接受呀!
https://www.facebook.com/mtrupdate/videos/475998806524646/
入面有對話內容
內文
有關 7 月 21 日(星期日)於元朗站的暴力事件,以及一羣車務人員的抗議訊息
Summary on the violent acts in Yuen Long Station on 21/Jul (Sun) and the joint petition by operating staff

於 2245 時,西鐵綫元朗站職員發現車站大堂有人展示標語,在表達訴求期出現爭執,繼而有乘客遇襲,因此即時通知車務控制中心召喚 香港警察 Hong Kong Police 到場

期間,車站消防警報系統曾被人啟動,亦有在場人士同時自行致電 999 求助;奈何警方良久未有到場,只有消防處救護員抵達治理傷者

由於車務人員當時已無法確保乘客安全,更有車站職員被人打傷,故此車務控制中心迅速安排元朗站關閉,並開出空車接載於站內的乘客離開現場

而當時月台 1 - 往屯門已有一列如常接載乘客、並非特別安排的班車,但車門因人羣的衝突而失靈,車上多人按動緊急通話器,令車廂的牽引系統鎖死,未能成功載客開出,而要先停止服務

雖然車務控制中心於 2319 時開始,重新安排所有列車於元朗站上落乘客,讓乘客繼續乘搭列車離開打鬥現場

及至 2350 時,緊急服務人員需要於車站內作蒐證,並治理傷者,因此元朗站再次需要關閉,控制中心亦有即時再安排列車接走受影響的乘客
佢操縱住嘅意思係可以閂門同開車?

我唔係做港鐵,但係開車應該係 control 負責嘅

至於閂門,佢到站嗰陣月台未出事,嗰陣搞咗 6分鐘以上都閂唔到門;到白衫上黎,更加冇可能話閂就閂到,你平時繁忙時間企出少少都彈番開啦,而最尾真係開之前,白衫冇咁激嗰陣,都閂咗幾次先閂到

唔係話個車長冇責任/冇錯,而係就算要問責,應該先釐清番成件事先

以閂門為例,應該問埋呢啲問題:
1. 佢對現場嘅了解有幾多?
2. 門有幾易閂?
3. 環境係咪許可?
4. 佢有冇嘗試閂?
5. 當時控制中心有冇落 order?
6. 有冇緊急情況下嘅指引?
7. 閂門係咪最好嘅決定?

咁樣先有助搵到成件事邊個有責任,而唔係一黎就屌,同埋重點唔只佢閂唔閂門,仲有點解控制中心仲叫清客,同港鐵知道元朗站出事仍然停元朗......
我由頭到尾都係要佢答問題
叫佢上黎答!佢話我唔可以講就唔接受!
全世界都知車長係要聽控制中心指揮
你仲想聽佢講咩
係唔係要迫死佢你先安樂
任何指引都唔適用係呢件事
佢點解到呢一刻仲要跟指引?
唔接受!
死八婆!!
屌佢都整污糟我69
係全世界都知
逃犯條例夠全世界都知有問題
咪一樣有藍絲

我要佢用事主身份講任何佢知既野
推控制中心
再推上去
搵負責同黑幫勾結個條友負責呀
你去九龍灣總部屌鬼啦不如
明眼人都知車長係跟order做野
你係咁屌個車長真係冇意思
有活動我一定會join!
6月到依家一直都係咁
你明唔明個程序
由佢親口講個力量會幾大
新聞會報晒出黎
知到狗鐵有份同黑幫勾結

圍總部我一定去呀
但點解仲要攬個車長
我又唔係要佢去死
答問題咋wor
咩叫我唔可以講呀
高層理得你死
你推到佢果度就會盡左

另外 你話件事處理唔好 係既
但你覺得地鐵無同黑幫勾結 機會真係唔大
查既你搵番黑警比較有效率
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞