元朗西鐵站列車車長:我真係唔可以講

969 回覆
3287 Like 38 Dislike
元朗白衫人打人,西鐵車長迫人元朗落車送死

冷血車長:我真係唔可以講。
港鐵車長迫無辜市民元朗落車送死,事後被市民追問原因。

車長在元朗死不開車,大量市民受驚,在場有不少女士和小朋友也嚇哭了。有市民到車頭拍門,要求車長開車,亦有人按下對講機,但換來的只有機械的回應:本班車暫停服務。車長完全沒有考慮乘客的人生安全,只是不斷播放本班車暫停服務,要市民落下車。

大量市民不斷拍車長門,要求開車並回應乘客,但車長只是不斷播放錄音:本班車暫停服務。直到有白衫人開始上月台打人,大量無辜市民紛紛逃亡般擠上車和不斷往車頭方向迫去。擾攘了很久才突然關上車門。

當去到屯門站時,有不少乘客要求車長回應。但車長只是說了一句:我真係唔可以講,之後直接往另一方向的員工出入口離開。

這一架充滿證物,血跡的西鐵曾經有清潔姐姐想在車上打掃,但被乘客阻止,生怕證物受到破壞。但是車廂中的廣播不斷叫乘客請離開車廂。港鐵仍然想使用這一架充滿大量血跡,證物的西鐵去接待乘客。整個過程港鐵完全沒有任何職員出現幫助乘客,甚至車長一度要求乘客在充滿白衫暴徒正在瘋狂無差別襲擊的元朗站下車。

來源:facebook Sunsan Su Moretz

條片佢set左無得share...我只可以cap圖比大家
可以錄mon錄低佢
[超詳盡整合] 721一覽,多圖多片,大家請入
https://lih.kg/1357751
狗鐵要求所有對外訊息都要經關公部,唔可以自己講,你地搞個車長係無用,要搞就直接搞狗鐵(認真) 要求佢地交代返成件事

個車長係有明顯既責任,但係當時到底係點真係無人知,係有人擋車門定點關唔到門開唔到車既資訊太小(上網有錄音個女車長call左台話有人擋門關唔到)
我試下
擋門關唔到真係唔出奇
咩叫唔可以講dllm
草菅人命
起佢底啦
草菅人命
請問有咩上傳網可以upload片
係 多謝巴打
第一日坐狗鐵?
一隻門關唔到 可以關左其他先,
唔洗一次過關哂
車尾方向如果關左門,
起碼少一半人出事
狗鐵係有責任
但係個一刻好明顯係要個車長即時判斷啦
幫兇
你地自己去地鐵不合作運動post睇下啦
好容易整到列車閂唔到門架乍
幫地鐵做過兩年野
車長關到門
不過開車係由traffic controller tc決定
要tc 批先可以開車
痴撚線架!
727元朗見
因為暫時得狗鐵扮唔係佢管果個fb page流左當日call台既錄音出黎,但無當日真正係現場既其他人既資訊,只有事後屌人做咩唔關門唔開車,但錄音正正就係講緊有人擋門關唔到門

唔好同我講唔關門都可以開車乜柒,門都未關夾死人夾斷手手腳腳邊個負責?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞