元朗西鐵站列車車長:我真係唔可以講

969 回覆
3287 Like 38 Dislike
推啦 你睇下個車長就知自己奶左野啦
關門梗係車長決定,但關左幾次關唔到之後lock左又點?呀前外判商
唔講停唔停站關唔關門
我想知一個站通常有幾多地鐵職員係站內?
點解出事個陣無職員出黎???
我明你出發點 但往往人係自私
以佢身份同佢當時既位置黎講 根本無可能會咁做
因為 佢好安全 佢唔開自己隻門 佢唔會有事
開始有長輩文謠言開始散佈連登仔當日會發動燒村拆祠堂

求連登仔團結文宣做野

727 和理優 不入村 不開波 會還拖

帶齊裝備 齊上齊落!

請大家宣傳 !

行動必須謹慎
請以大局為重
用破壞去宣洩憤怒 係呢一刻絕不理智
到時關晒門白衫上左真係打死人都唔奇
最大責任其實真係班警犬
屌你,咩叫唔可以講,人命來架,咁冷血。
一定要MTR 交代清楚件事。
呢個明顯係鐵問題 要整文宣
開始有長輩文謠言開始散佈連登仔當日會發動燒村拆祠堂

求連登仔團結文宣做野

727 和理優 不入村 不開波 會還拖

帶齊裝備 齊上齊落!

請大家宣傳 !

行動必須謹慎
請以大局為重
用破壞去宣洩憤怒 係呢一刻絕不理智
作為一個地鐵前線職員 我想講大家唔好再針對呢個女車長

並在此想講幾樣野

1. 個女車長做咩唔閂門
好老實講 車長係個咁細既CCTV 根本未必睇得清發生咩事
佢有試過閂門 但閂唔到
而且 閂門都唔係一個最好既決定 到時放左幾隻白衫 架車無咩空位 想走都走唔到
而官方既教法都係任何時候都要開住門 因為站會有人支援 正常呢d咁既事件都會有警察支援 正常既話 但大家都知果日警察死左去邊

2.女車長唔回應
你拎住鏡頭問佢 公司規定係有咩都唔可以講 有野都要班垃圾公關應
而且衰d講句 個女車長都無野可以應到 因為TC鐵路指揮官叫

3.無人去幫乘客
大佬 站真係得兩丁人 對住班拎曬武器既人 真係無野可以做到 佢地唯一做到既報警 唔通自己行埋出去一齊比人咁打? 咁到時連管理現場既人都無埋
同埋我想講 呢幾年呢間公司係咁cut人 特別站員 跟本站發生咩大事都無人同無可能應付到
車長都係 你叫一個女人可以做咩?佢只可以係駕駛室搵TC講番咩事

4.呢間公司從來都無任何訓練 去比職員 遇到呢d事要點做 最多都係叫報警
而家你可以話係恐怖份子襲擊呀 真係上至TC下至站長車長都無人識做

5. 點解車長無講有暴力事件比TC
首先 想講多次 車長係駕駛室 真係未必好睇到月台咩情況
但根據官方新聞稿 個車長係有講有人打鬥 咁場面咁混亂 佢好難判斷到係白衣打梗另一邊
另外 TC理應比個車長更清楚咩事 車長架車都係岩岩到個站 唔知頭唔知路 站就一早報左警 報警要有TC授權的

6.點解清客
最簡單答法 TC叫
但就算車長唔跟TC 唔清客 佢都係走唔到
因為條路係由TC管 佢無set條路比你 架車都係走唔到
加上我之前講 果架車根本唔係一個安全既場所 已經有白衫人衝擊檔門 就算閂左門都係困獸鬥
無論點做 果個情況車長都係死

7.最後我想講 根本成件事最大問題係警察同白衫人
但呢間公司果垃圾公關出張咁既新聞稿 根本就係想前線呢個車長食曬
高級唔敢話比人知自己唔夠人 自己無訓練 自己無任何安排可處理呢d野
因為如果佢認左既話 如果有人要呢間公司賠償 佢係完全無聲出
而家搵個車長做替死鬼
你越話個車長 就越中地鐵計 等佢可以轉移視線
對成件事根本無幫忙

要搞 麻煩去九龍灣總部搞d坐office涼冷氣既高層
我覺得有做過狗鐵既 應該開post澄清番關門個實際情況
你知早幾頁一屌 後面都跟住屌 你係到解釋佢地都唔會理
最後佢都係落左車 走左去
同埋有其他職員
個車長咁做事法 好危險 遲下有咩事 大家都可能死晒 好撚嚴重 如果發生火警又唔開門未仆晒街
係囉,廢事屌錯人

或是其實有當日乘客都可以 佐證到
究竟係未上月台打人,已經停車、
定係上左月台 車廂 打緊人,所以停車?

爭好遠呀
其實佢想走嘅,但閂極都閂唔到門,所以走唔到
擋車門可以照開姐,唔通你比黑社會追殺,仲上車未關實門就唔開,見紅燈就停咩,如果果日開佐車,睇斷佐後援起車上既白衣人點死
好似之前有人提過,真職員4-5個,外判2-3個咁上下
請問有冇link
因為有個安全系列,如果架車有人頂住道門,係真係關唔到
好明顯上頭落order
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞