元朗西鐵站列車車長:我真係唔可以講

969 回覆
3287 Like 38 Dislike
你關門 人少既白衫自然會退啦
你估佢地想背水一戰?
成件事根本就係控制中心有問題
所以我話佢地嬲還嬲唔好做到紅衛兵咁

搞清楚件事先再做,但狗鐵就一定要搞,搞到佢交待晒為止
即係車長控制唔到架車?全部控制中心玩晒?
咁佢有咩功能?
有突發事係咪無能做?
程序還程序呀大佬
開住門開車自膠
沙田係人手關喎
之前有聲音留出
擋住到門當然柵唔到,但係有無嘗試過?睇片有無嘟嘟聲响?
搭過既都知柵門會嘟嘟聲
成班大男人喺度蝦個女人仔?
如果冇退呢?
後果會點?
車長係用黎救車,控制幾時開關門,開車,係出面要緊緊疏散做指揮之類

當下果刻你地係咁屌佢唔關門,但如果比人擋門擋到要人去reset,咁佢就真係無野可以做到
唔開車其實真係無咩

屌佢老母唔關門

個肥婆車長真係無帶個腦返工
點解到果一刻仲執著個程序...人命黎架大佬
成村人馬後炮
有人頂住關唔到門 開唔到車 呢個明
但係點解變咗列車暫停服務 要乘客落車?
完全違反常理
呢個問題一日解答唔到, 唔駛指意同車長開脫
走啦你 乜鳩理據都無 女人仔天生免罪呀?
如果無退 少量白衣留係車到 結果比市民打柒
首先
無人性個d正仆街
只係我想公道少少d講,少少,唔多

呢一次既西鐵暴動
事前無人知會係點
就算車上乘客都難處理
而車長接受既訓練一定唔會有呢個情況發生
即使即使有,真係有心相信今時今日香港會發生呢d事?
我相信在座既每一位,除左黑社會/南亞人,都未試過親身入左戰場掛
車長唔識處理只求控制室比指示,跟指示做係佢已經能夠做既事

我唔會原諒佢做得唔好,佢可以做多好多既野,包括立即開職員通道比大家逃生
但係,一個正常既香港人,見到呢d事都係唔識處理
車長亦唔會有特別光環識去防暴

希望今次之後,大家,唔止係職員
係全港人
都諗下,以後見到呢d事,係點樣靠自己既能力去幫助其他人
即係男士,有能力,擋多幾下,等老弱婦孺多d時間離開
亦係暴力面前,唔好再理咩守則,路軌都應該照落
唔好on99企係到,同跪地求暴徒放過

亦希望大家唔好針對一個無權無勢既車長
佢做到既野唔算多
佢係車入面都唔會收到太多資料
再一次同意佢可以做好多野而無做
但同樣大家為香港人,都做到好多野
希望大家下次發生係自己身上時,都勇敢去做,記住今日自己既立場
你睇到既係全部? 錄音有人去緊reset野比車走,但比人打去唔到,片影到既係沖晒上車無關過門,但無人去reset又點關門?
屌 人哋揸車咋
出嚟幫你打恐怖分子好冇啊
我聽完錄音嘅感覺係
車長同TC好似發緊夢,以為係普通壞門
呢個就係重點。若果拉掣果下宣布飛站,而如果拉掣就係上月台時間,就係2256。不過港鐵唔放閉路電視無人知。

段錄音剪過又唔放time stamp,其實可以根本唔係當日既錄音。

一定唔可以俾港鐵借啲意推落前線。為左大家日後安全。
咪係
由得佢走?
咁多人受傷 攔住佢捉住佢有咩怕
D人落車居然唔係第一時間圍車長?
呢個係搞衣果邊決定,好心啦,追下post再屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞