元朗西鐵站列車車長:我真係唔可以講

969 回覆
3287 Like 38 Dislike
指引指引
指引你可以揀唔跟架

我唔係要答到我地滿意
總之當時既所有指示我地都要知
多謝你俾既時間。即係你地入車廂前已經宣布左飛站。港鐵可能真係講大話。
最底果浸真相 係個車長都唔知 佢知既野只係好片面
每次有呢類大事件 都會有經理獨立調查 有一個file
而家mtr個聲明就係賴落車長到
所以要知道最底果浸 係應該追擊港鐵
你點起車長底 點話佢 佢都答唔到你 因為佢都唔知
其實繼續係到無限loop嗰幾個論點嘅話 不如諗下辦法迫港鐵交代事件全貌 到時再追究責任啦
女車長係上面條片話佢唔講得 好明顯係收埋咗秘密唔爆出黎
依家起佢底係畀緊壓力佢逼佢爆出黎! 你淨係聽港鐵解話 點知港鈕講真話定假話 所以一定要逼女車長出黎解釋埋
佢講一句個力量大過我地成班人去圍狗鐵呀
佢係當事人呀
無錯...搵個人黎接佢走都無...仲要恰尻佢,唉 咩心態
佢係唔可以透露工作時同控制室既對話,因為如果街外人知得太清楚,有可能模仿到,威脅行車安全。
就係咁垃圾
爆完先識安排人
平時搵個人睇下都無
我真係唔明香港人係咪太潔澼
呢個時間仲拍門?
爆左道門一係開車一係拉埋佢出黎一齊比人打
有朋友話比我知,黑衫有頂住d門比其它黑衫上車,但頂到白衫都上理來頂埋一份,上面都有講關門關唔好要職員去睇,但無職員,日本鐵路都一前一後兩個人啦,狗鐵d車坐滿一架成千人,得一個車長,有乜事上來只可以同青衣班人求救,咁大個站原來得5個人,狗鐵刻薄,有咩事,淨係報警搵消防
你估下個車長由元朗到屯門,收到幾多個高層恐嚇電話,唔准佢講嘢。

另外上次係有個車長咪同人講「自己去唔到,你地加油」哦個好似比人抄左
你比個quote睇睇
其實應該點處理先係最好
如果閂門出面可能仲有人 唔閂又比啲人入黎打人

唔該狗鐵交代下嗰時點做決定
好悲傷咁講句 佢反而係力量最細果個 甚至先係最需要其他人幫果個
如果佢出黎話公司有問題 呢間公司就會搵曬數據 對外聲明話全部野係車長錯 之後就順便炒埋佢
佢 都係迫於無奈 無得出聲
所以咪話你自我中心淨係諗自己,香港人真係好鐘意返工咩,生活好撚多壓力,卡數,仔女,供樓

我都想罷工呀,但奈何就係比錢cool死左,無左份工連生活都無果陣,邊個幫到我? 點解我唔可以想做乜就做乜,因為我地窮呀,屌你!
呢D都係可能
我地只係想知佢有無接收任何order
有就話有
無就話無
唔知
對唔住我做得唔好

佢答唔可以講就唔ok
上面講咗MTR限制咗職員唔比對公眾發佈任何訊息 要經PR發言 個車長講咗任何野又比市民影到
只會比公司秋後算帳
G40 有乜秘密可以知,成個架構既最底層。你覺得有陰謀就去搞佢高層,成個總部又無腳唔識走既,成班人網上蝦個女人仔有撚用咩。
我認識片主 佢係台灣人黎
所以講「我唔講得」係最好,因為佢真係乜都唔講得,講乜都死
但係車長好冷靜, 完全事不關己嘅態度同處理手法, 令人好不安
咁唔跟你又想佢做咩?
閂門打制走?
咁如果漏左一兩件係月台又點?
如果有人上左車困獸鬥又點?
我明佢做得唔夠好
但成件事佢得到既指示就係
盡快清客 離開月台
係個TC後知後覺 閂到門就走啦
所有指示係應該要追mtr俾你地
佢單憑車上radio同tc溝通
又可以得到咩指引
港鐵加車費 但成日話budget有限要cut人
搞到無曬人

但公道講 呢種恐怖襲擊 除非你有成套武器 唔係都無得搞 唯一可以搞係警察
要怪係怪警察唔黎 唔應該轉移視線

最後 我聽聞果個車長無比人炒到
如果呢個屬實,根據呢個 time line, 由列車到站至白衫上黎至少隔咗 6分鐘以上,期間閂唔到門係因為乘客阻擋,相信係想俾大堂嘅人上黎/唔敢落,所以如果車長唔知大堂情況,一開始叫人落車係正常

所以爭議點在於
1) 白衫上到黎,點解仲會廣播清客?跟呢篇文應該係控制中心嘅決定黎

2) 既然2247 報咗警,而列車 2254 先到站,會唔會相應措施/指引?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞