元朗西鐵站列車車長:我真係唔可以講

969 回覆
3287 Like 38 Dislike
唔係有廣播叫人落車咩?而家扮咩姐
成班肥閪

車長朋友想幫個女車長解釋下 合唔合理就大家自行判斷
再聚焦係個女車長度其實都冇意思
佢出廣播清客時到底知唔知出面打鬥緊
重點係人性良知問題

佢係明知出面打鬥都要服從order清客?
有巴打話點解唔關門(睇番Live啲門俾牛屎佬頂住咗)
但關咗門就由得黑衫俾人喺月台打

咁即係關唔關門好
你收嗲算啦 愈講愈顯自己戇鳩
我知我好多野唔知所以想佢講佢知既野
有咩問題?
佢覺得無問題理直氣壯既話點解唔出黎回應?
上面都有行內人講曬原因,你要唔信既,佢親口講完又點? 你地一樣屌之外佢仲要無埋份工

成班大男人一邊屌鄉黑,一邊自己又去蝦個女人仔,理性d好嗎?
我淨係要知道佢到底知唔知打鬥情況發生緊
佢知道點解要出廣播叫人落車
佢唔知既話我係度Say sorry
咩野叫女人仔?
女人都有判斷力
我都係女人
借位

聽晚大球場將會有矚目全球既大事發生
https://lih.kg/1357298

一句 出廣播叫人落車係唔係佢做
收皮啦八婆!!
廣播係佢做 不過係控制中心落既決定
有幾多人唔知到其實地鐵車廂連接駕駛室道門係可以開架
佢自己唔識分是非黑白?識唔識分
有老人家有細路佢叫人落車?
你講完呢句就得 我無野講
屌睇到好嬲 仆街點解可以冷血到咁。。
1900無緊急開門方法
要三角匙
你如果有聽段錄音,其實佢地本身未清楚架車乜事閂唔到門既原因(當然你又會屌佢點可能唔知),OCC TC 就會叫TCap當架車出問題處理(就係清車)

所以成件事最錯就係佢地未清楚發生乜事就做清車

原因之前我都講左,其實如果管理層或警方一早知會有呢單野而一早通知曬OCC TC/ Train Crew / Station controller. 佢地就唔會當普通車問題處理(最少會安排多d人在站,又會多留意月台及站情況先再出下一步決定)

結論

如果MTR 管理層一早知又唔做準備 -》 MTR 問題
如果警方在那麼多情報下也沒有預先通知MTR管理層 -》警察問題

所以你地問責我絕對支持,但唔好蝦個女仔喇,佢應該真係一個乜都唔知既小薯仔
唔知 因為當時控制中心真係冇通知情況
另外一開始到站到第一次清客個陣 白衫人仲未打上月台 詳情可以睇

https://www.facebook.com/332287080665590/posts/474195663141397?s=100039762517988&sfns=mo
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞