Router路由器 集中討論區(16)發問前請細閱置頂

1001 回覆
19 Like 1 Dislike
2.4ghz會快左
岩岩放工
樓都未收,未拉線所以要諗左擺咩位先
orbi 好似多好多人lan位插
要穿2層喎 都得
要多lan位就rbk43
英國樓可以,香港樓就唔知,建材唔同
英國就得,香港用ac5300死緊
R8000 真係有d 伏不過用左咁耐算啦
而家買左53不過分唔到5g同2.4g有d麻煩,屋企d dyson廢哂
dyson 會connect 唔到wifi???
5g connect唔到
利申 budget around $1000
未用過mesh, mesh 即係會唔再分5g 同2.4g?
5g connect 唔到咁即係2.4g 就得?咁唔係都無咩問題咩?
咁電腦,電話呢d 都可能會連左去2.4g?咁即係可能有時會慢d?
之前有其他巴打講好似得netgear係無得分開
5g cover唔到會跌落2.4g, 但係而家成屋都收到5g變相唔會有跌落2.4g既機會
RBK53 可以 telnet手動分開2.4同埋5Ghz
我 d webcam 依家可以連2.4
有無巴打試過,RBK50 個 USB port,係咪可以接駁 ext harddisk?
用咩野牌子?
我見forum有人話ok
我準備試
咁聽落唔係combine 左做一個ssid 咁款成個情況聽落就似得番5g, 無放2.4g 出黎咁,所以電器呢d 淨係用2.4g 就search 唔到
唔會喎 舊機會自己連2.4,用返同一個ssid
你自己唔需要煩
舊機你係指手機,電腦?
定舊電器? 但係舊電器連到,新電器又唔得???
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞