Router路由器 集中討論區(16)發問前請細閱置頂

1001 回覆
19 Like 1 Dislike
拉lan入房
就算4芯 cat3 只有100mb
都會大幅改善
用mesh 都okay
早幾日係度爬文買左orbi rbk40,換左舊既ac56u,速度真係唔同晒

平平地筆直少 都係考慮velop
歡迎進化至mesh
In orbi , we trust
去廁所屙屎終於有wifi

係住傳統700尺既村屋,轉左做500m光纖
本身用緊ASUS 既RT-N14UHP
放係X個個位 亦只能放個到
本身無裝修過,所有房都無lan線個d位
所有device(房入面既電腦、PS4)都靠WiFi
舊式屋關係 d牆應該都幾厚下
主人房同兒童房都收得差

買AC86U一隻夠唔夠頂 定都要砌mesh個d?
筆值1k-1.5k 砌mesh個d都可以比多少少

求巴打打救下
首先要頭盔先 你有無努力嘗試過舖線?
如果有困難可以孖裝mesh都夠玩
見你厚牆都多 衛星盡量放走廊位

乖乖巴係放floor plan先行者好多巴打討論都有plan全靠巴打
鋪線應該就唔會搞,屋企人覺得上到網就夠
見mr8300加個d velop都係18k
不過見樓上巴打唔太推介

Asus86u 加多隻平d整Aimesh都好似太貴
sor.. 負錯皮

我想講,考慮緊入rbk30
有冇ching用緊個wallplug? 接收成點?
之前好似有巴打買過
又到我上黎update 下orbi firmware
我用緊rbk20 + rbs 40
20最新可以升到2.3.5.26
40最新可以升到2.3.5.30
呢個版本好屈機好stable speedtest 快左小小
但係web gui就會有個廣告仔叫你down佢個app
請問下而家dd wrt 仲set 唔set 到vpn 係大陸用?
之前見到話open vpn 個d都封左
Thank you
有 一向都淨係用佢 modem fuction
幾錢左右的?筆直二千內呀,貨子唔多熟
係咪通常upload都係快過download的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞