Router路由器 集中討論區(16)發問前請細閱置頂

1001 回覆
19 Like 1 Dislike
唔怪得我買velop ac3900既時候
個sales叫我將個地區揀美國
話會收好d
如果想要n12hp我可以畀你… 有一個放咗係屋企幾年

有興趣留TG
用lan互連係最理想
R7000
駁左部安x盒子
著橙燈?係咩意思?

呢個情況放在其他如ps4、電腦橙燈代表未開機

但盒子開左機運行到
只不過依然橙燈
個人估係盒子軟件錯誤?
橙燈係咪代表100mb呀? 依D盒子好多都係得100mb LAN, 行唔到1000mbps
呢個可能性都極高~~

今晚返去睇規格
~謝
多謝哂巴打你先,不過又唔想麻煩到你
主要都係想問下隻router夠唔夠做
巴打你用過,你覺得隻router好唔好用? 收得好唔好?穩唔穩定?
有冇人個asus router 開得耐會 d 5G client 拎唔到ip address
(行過wireshark
client 有send dhcp discover ,
sever 有send dhcp offer,
但係 client 就收唔到)
RAX40有驚喜喎又
我早三個月同人入ac86
第一隻24hr後就wifi連到,但冇data
換新之後正常

你30/30/30 reset之後如果一樣,保or買過
2.4g wifi得20-50mb(香港太多干擾)
ac食足100mb

2.4g收二手

ac買新吧
橙燈係100m, 白燈係1000m. 我都係用R7000.
屋企細要求唔高cover得晒,冇reboot情況。
我覺得啲燈好光 我通常關哂佢
岩岩係買左隻m2
已經返唔到轉頭了
由原本40mbps升到上110mbps

Btw原本用緊m1
唔該哂你先
2間細屋都係100M,想買2部新routers
1間用100M HKBN,1 LAN線,5 wifi devices,LAN線通常會BT吓
1間100M 網上行,全用wifi(大約4個devices),
做完功課都係十五十六,想問下邊隻好,都係想盡平
ASUS RT-N12HP
ASUS RT-AC58U
定有其它? EG: netgear?

因為依家果部Router 唔多穩定,BT嘅話有時會上唔到其他網,屋企人D 手機wifi都會斷,唔知係唔係部router頂唔到連接太多BT session嘅關係
依家但求有個穩定嘅router,可以比我BT嘅時候唔會影響到屋企人上網,有冇人可以幫幫手比比意見?
大約剩番4-70mb 。睇我置頂floor plan 可以參考下
有新買新又唔算貴
唔好意思miss咗你個回覆
想問清楚少少你嘅意思,請問係唔係指

如果想有802.11ac 用盡個100M 上網plan 就買ASUS RT-AC58U
對速度無噤大要求嘅就可以買ASUS RT-N12HP?
有咩驚喜
你用2.4g n12hp的話
收上面隻免費算la

又要平,又要有5ghz,又只是100mb wan->屎米

你要性能強,就ax or ac86
買$500-1000級,c/p最低
我想知嘅係,邊一部router可以提供到穩定嘅網絡比我一家人。唔要性能強,唔要快,100M用到20Mbps都夠我一家人用
細屋500呎,用100M HKBN,1 LAN線去desktop,5 wifi devices(最多同router一牆之隔),2.4g已夠速度
ASUS RT-N12HP提唔提供到唔斷線嘅穩定性?
定要ASUS RT-AC58U?
定係要再上一級?

依家果部Router 唔多穩定,BT嘅話有時會上唔到其他網,屋企人D 手機wifi都會斷,唔知係唔係部router頂唔到連接太多BT session嘅關係
你而家用緊咩。。。
Netgear JR6150
AC750 wireless dual band gigabit router
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞