Router路由器 集中討論區(16)發問前請細閱置頂

1001 回覆
19 Like 1 Dislike
近排轉網上行1000M
PC 用SPEEDTEST CHECK 行到 8xx - 9xx Mbps
但WIFI 就得2xxMbps 

Router 用AC86U
用過原裝梅林 同梅林改版 都係咁
留名
會唔會係接收果邊既問題
平時坐係ROUTER 距離唔夠2米都係咁
買個nas咪得
仲有L2TP
想問有冇用ac58u巴打同我一樣wifi成日跌落2g頻譜, 開機自動連線又成日連唔到5g
請問咩黎

VPN既其中一種
而R7800得openvpn
我個人鍾意L2TP
又唔洗裝app
Nas我就用緊synology去開vpn server
即係我要搵一個牌子 有L2TP 呢個VPN用?R7800用唔到expressvpn
synology有無巴打用?
已落單RBK23
反正我尾房都唔多機用
平平地加部dual band玩下
Mr8300 $1100左右
我本身用緊velop ac2600
果時買都係$1100左右
冇喎,我都係1000mb
出黎都有800-900mb
Smart connect 規則問題
唔知道官方Rom 有冇得校
Merlin 應該會有
係咪用咗smart connect?
試吓校 rules
N記1000M呢個smart connect setting Xs Max永遠自動連5GHz 上到620Mbps
巴打可以留TG嗎
我用synology vpn server 連L2TP
電話 speedtest 速度會降差唔多十倍
100Mbps 降到得10Mbps
是否正常
想隻R7800襟用啲
較"Turn off wireless signal by schedule"夠唔夠?
定係要熄咗部router電源先有用?
跟住SET 依家上到4XXMbps
我係用IPHONE X 唔知係咪天生問題
R7000 更新失敗之後只著power燈喺唔喺要換?
正常都會慢好多
如果巴打有錢用expressvpn,可以轉R7000
有錢就轉wrt1900acs
L2TP又有d唔同
L2TP server係自己server
expressvpn係連人地server
用法有d唔同
R7800出面收緊幾錢
上代理換過隻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞