Router路由器 集中討論區(16)發問前請細閱置頂

1001 回覆
19 Like 1 Dislike
係咁上下
有4xx
你可以試埋speedtest app轉 stc server
唔該哂
有無師兄解答下?
揀隻話支援ac wifi既router,之後再睇下有冇支援vpn
推, 求賜教
小弟琴日買左orbi mesh wifi rbk53

點知modem插落個router無反應,已經跟足程序,都係上唔到網

屌仲話靠一個app可以簡單set-up

本身用緊netgear r7800,之後拉條線去rbk53 router又上到喎

衞星又好似認唔到咁,有無巴打有類似問題?
咁奇怪 主router係咪長時間閃白燈? 衛星係閃咩燈?
linksys ea9300 vs ASUS AC88U 點揀好
閃閃下 就無再閃,隔左一陣就著紫燈
個衞星放到好近,佢都係話認唔到...
諗住晏啲再試
會唔會係router set左做ap mode. 用網頁版睇下。順便睇下router and 衛星係咪同一firmware
全機reset再黎過啦
唔該兩位巴打

上網睇又話要避免Double NAT
所以我係有轉到AP mode
但後尾我用land線連住都入唔到setting page

唯有晏啲返屋企再整過
Lan 線都入唔到,可能係有問題,建議去換
真係用個app 係咁下一步十零分鐘就set完啦喎
定係部機有問題
你係咪放太近放係隔離所以搵唔到orbi 最on9樣野就係唔可以放隔離pair 唔係會搵唔到
睇你要lan port 多定要快
要Lan port 多就揀asus ac88u
要快就揀linksys ea9300
88u 有 merlin
屌我都覺得orbi好on9...
不過比左咁多錢 無理由咁難用
一陣reset再試下
set 完都上唔到,好嬲
發覺隻orbi好似唔太識自己轉機駁
例如 我係房連緊隻satellite 但出廳都仲係連緊satellite 而唔係主機

另外我打手機game都係會有connection問題 我睇返隻orbi app, 我部電話係連緊5ghz嘅Wi-Fi, 而且係收爆3格 唔知關唔關佢仲連緊5ghz嘅Wi-Fi事

btw, 買咗orbi嘅巴打們 你地隔咗幾耐dum咗佢個盒 好阻定
部ac86u 剩係用到2.4g 用唔到5g 琴日開始2.4g仲要開始DELAY到仆街

手機上2.4G爆格,但完全上唔到網 上網睇片卡住勁耐都LOAD唔到

機都已經去觀塘換過一次 有咩方法可以解決

暫時用緊68U頂住先
反映個問題再換多次
Netgear AX3000 做緊特價$1580
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞