Router路由器 集中討論區(16)發問前請細閱置頂

1001 回覆
19 Like 1 Dislike
有無慢過之前個router?
有冇人知asus router 保養有幾耐?
班人影響哂佢地 係指班打人既福建佬?
好難得話有讀過書既人撐後生仔
Btw係呢個post都係自己友巴打北角友?
巴打你係咪用Orbi, 如果你用iPhone 可唔可以睇吓5ghz 測速上載下載幾多
好似三年
你睇我floor plan咪得 不過無upload
班打人既福建佬影響居民。
Btw 我係太古jj
富有JJ
好地地無人會搞你嚕指北角福建佬 民族主義上身
岩,示威者最多比警察驅趕,而唔係自發性打走人,依啲叫私刑

我窮jj來
請問我係SMARTONE 1000MB寬頻+LINKSYS VELOP DUAL BAND
直連LAN去PS4 PRO就有7XX-9XX MB, 經ROUTER LAN連PS4 PRO就得1XX-3XXMB, WIFI就仲低D, 電話連5G得1XX-2XXMB, 已經試過轉CHANNEL, 熄埋MU-MIMO, 連線速度上返866mpbs (開mu-mimo最多得433mbps), 轉地區都試過, 2隻ROUTER換轉做主機都試過都係一樣咁低速, 請問點解決
經主router 出ps4 都是得1xx~3xx?
剛考慮買Velop dual band。

modem直出lan插ps4 pro就行足 7xx-9xx mb, modem入velop, velop出lan入ps4 pro就得最多3xxmb
有無慢過之前個router?

新搬屋新router, 舊果隻係r7000, 舊屋用緊試唔到, 孖裝velop, 兩隻都交換過試直出lan都係咁, 唔會咁啱2隻都壞掛
咁大鑊? 我也是要插ps4...
可以試多掛 有唔妥就換機
如果衛星機出lan少係正常 話哂都經左野wireless
嘩,真係要大家比D數據出來先得,隻隻入了ROUTER就大跌,點呀。
經router lan你係主機定子機先?你講到我1xx-3xxMB 應該係子機lan? mu-mimo 正常熄左會好啲既
主機出lan 唔會得咁慢,應該行到~900Mbps
如果子機出lan 或者行wifi 先會呢個速度
行LAN線
modem>PS4 PRO = 7XX-9XX MB
modem>LINKSYS VELOP>PS4 PRO = 1XX-3XX MB
會不會是LAN線問題?

間屋實用500幾呎 客廳同房中間隔咗度主力牆
如果用三個裝ge mesh wifi 放係三個紅圈位 效果好唔好 因為部腦係2號房
定一定要擺綠圈位先得
宜家用緊PCCW1000M+homeplug 2號房得2x mb 勁慢

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞