Router路由器 集中討論區(16)發問前請細閱置頂

1001 回覆
19 Like 1 Dislike
睇了咁耐,隻隻機都有人有問題,點搞呀
副機放廁所對面間睡房會好啲,但你pc 就要改用wifi
電子野冇100%既穩陣,總會有大大小小既問題
電腦節買會唔會平?
電子白痴想入嚟問下巴打 房成日收唔到wifi 有咩方法可以搞搞佢?買extender我search過啲人都推小米但唔係好想用大陸嘢
有隻Netgear R7000 插線同WI-FI都冇反應,個電源燈係到閃閃下又 reset 唔到,是咪可以買過隻啦?
希望有 26號入去睇睇
想買orbi
AC68U 連電腦得100MB
咩事直插1000MB
嚟緊會裝PCCW 1000Mb
自己會用LAN線插電腦同PS4
其餘自己/屋企人用嘅device都係用WiFi
想問下有無orbi 用家有經驗,電腦或者PS4會唔會被其他device 攞晒bandwidth?
因為屋企人都幾鍾意video streaming, 同時間幾部機一齊播, 而上網睇過說明書orbi好似無管理bandwidth 嘅settings

Orbi users有無其他workaround去限制某啲device?
換左PORT位插WIFI 5g得個300-400mb
已經放係部野執邊
RAX40用家表示好滿意

除左覺得太大隻同有少少熱
RAX40 而家1190是咪可以衝
唔好再提了,我2星期前買1499

如果佢一早特價,我就唔洗諗咁耐一早就買左啦
1k左右換新router,普通家用呢隻ok嗎?
前幾年買左部n56u,個wifi好弱,忍左好耐,打算換電腦同時換左佢
見新機又support WiFi 6
你呢種情況想用5ghz有得拉線就放入睡房一出面走廊
唔拉線就要用mesh,至少兩個node如果想全速
如果2.4ghz夠用就可以單獨用一隻86u都夠
起碼ac1900制式以上即係ac 5ghz去到1300mbps以上
即係68u
R7000 屋企最角(床)有時會lag
換做RAX40理論上係咪會仲差左?

中間有主力牆
WIFI 6 vs MESH
Budget 有限,大家點揀
利申 iPhone XS
有冇巴打用緊WiFi 6 router?

石屎墻方面比WiFi 5 點?
Apple 好似仲未支援WiFi 6

唔知嚟緊新出嗰啲有冇ax制式
應該冇分別㗎啵
wifi 6 冇加大到功率
wifi 6 未普及我認為唔好買住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞