Router路由器 集中討論區(16)發問前請細閱置頂

1001 回覆
19 Like 1 Dislike
orbi
100mb應該有分別
我之前用aimesh(嗱 唔係真mesh)
同一個位我用orbi測比之前快30-40mb左右
我都係100mb plan
你指tri band vs dual band嗎? tri band貴一倍
可以咁講
但亦都有可能係aimesh柒
始終tri band 係用5g hz 做連接,點都會快啲
唔係wor 搞錯左 原來rbk40已經係tri band 都係2k內

巴打點睇? 佢聲稱有3千呎覆蓋範圍
定係加多少少rbk23算? thanks
tri band velop 都係$1800 左右姐
3千呎係外國空曠範圍測試,唔識用係香港
成日有人問呢個問題
wireless 300Mbps係咁上下
就係差唔多但香港買有保養,咁點會上淘寶買
電話係咁上下
想快可以買d pcie wifi card
想放左r7000換orbi
買左3個月左右
有無人接收
AC66U B1同ac58U差幾多?
唔計接收力
Synology Rt2600ac + MR2200ac算唔算係mesh頂級?
rt2600ac 可以搭到mr2200ac 做mesh 咩?
我用緊r7000,而家firmware用咩版好?我仲停留緊V1.0.7.10_1.2.3
個官網有咁樣介紹既
好似係唯一一個mesh setup有dual wan
有無巴打用緊EA7500 v2?
岩岩買左用,有時候個2.4Ghz wifi會假死
welcome bro
有人接手先得呀

Btw想問orbi係咪會combine 2.4ghz 同 5ghz做同一個ssid
咁會唔會成日自己連左2.4 慢左?
我又好小連左去2.4,係隻apple watch好似連2.4。
即係會優先連左5g先?
我有d device係得2.4
我驚佢地會用唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞