Router路由器 集中討論區(16)發問前請細閱置頂

1001 回覆
19 Like 1 Dislike
見一個一個
換走支那link就係新世界
我個陣無
velop 雙頻版 有fw update
唔敢更新住
做勇士吧
台灣品牌router真係佔左好多席位 包括linksys
用左DLINK好多年
最近終於換左ASUS
屋企岩岩裝修完, 想買隻好D既ROUTER用, 想問一問netgear nighthawk ax12呢隻野好唔好, 夠唔夠做? (600呎實呎, 3房連呂字廳, 1000MB PCCW)
多得各位高手指教,我剛買了AC68U,下載400幾,
上載100幾。請問如果加粒USB 68U天缐,會吾會去
到700Mbps? 抑或淨系換成AC 86U就可以?吾該哂。
我見而家主流係用802.11 ax? skip ad?
但係咪都係未有ax mesh wifi?
雖然被鴻海收購左,總公司仍然係美國,但好驚會染紅,始終郭台銘親中
準備入手orbi,想請教下主機同衛星機係咪可以連到同一個交換機就用到?

定係一定要連到有poe既交換機?或者一定要netgear既poe交換機先得?

因為間房我用鋁質門,而且房入面又有lan線,所以想將部衛星放係房!
我無好大個環保袋既
得一個大紙皮箱
Poe交換機係咪就係switch?
開心使用就好
只投蔡英文
Linksys創辦人都係台灣人黎
求教
要揀qts data centre 嗰個先會準,iPhone Xs Max 同樣86u不過刷咗merlin可以上到630Mbps,上傳都有600
Server物理距離越遠,速度越慢係正常嘅
係,但POE有供電功能!我見佢官方SWITCH係有POE的!
本身用左R7000幾年
今日無端端wifi 好慢
speedtest 得幾mb
試左lan 線直插speedtest 有400幾
想問系咪router 壞左
300呎一房
500mb hkbx
買58u定68u好
定其他
可以參考置頂68u實會好一啲
但係58u 68u r7000呢d已經係咁多年前既產物
會唔會有d科技上既野追唔上
我屋企用緊orbi netgear rbk40
個wifi 明明收爆晒 但係間中會斷線上唔到網 平均一個鐘都會有幾分鐘係咁 check 過modem 冇事 條線都換過條新冇事 想問係咪冇得整 一定要換新rounter
利申:用左一年半 近兩個月先出事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞