Router路由器 集中討論區(16)發問前請細閱置頂

1001 回覆
19 Like 1 Dislike
今晚整整試下 再唔得又要拎去換
成條頻用唔到係好少見
扣除設定錯誤既問題
個情況換多次比較下無壞
我都唔知係自己SET錯定點 用佢個smart connect直頭用唔到 出黃色感嘆號

真係比佢玩撚死
牙石個smart connect唔好用 啲參數太複雜
比我會close左佢
我自己都係有分開2.4同5黎用 以前部68U就電腦上到網 電話上唔到
依家86U電話上到網 電腦上唔到 真係吹撚漲
想問下如果住宿舍插個router係房會唔會好D?邊隻好
netgear官網sales 是咪可以9衝
想買R7800 or AX3000
其實orbi 主村同衛星覆蓋都好大,有時係會轉唔切。你用app睇都有時唔係即克update到,不過可能我屋企多主力牆,通常一出廳or尾房就會自動連附件router/衛星

我個盒仲放左係到
而家係咪唔興用repeater? 今日先知有mesh機嘅存在

btw 同一樓個floor plan 差唔多 velop ac3900夠唔夠做?
補充返 村屋得100M上網
但地方大 房收得好差
係 我買左3200
本身用緊ac86u, 想加多個router用aimesh
買ac68u的話好唔好?定應該買返樣86u
想問下咩牌子router好用?
宜家用緊TP LINK,成日斷
想$1000以內
岩岩轉左去網上行1000m
想入隻router
屋企400呎
有乜好介紹?
多唔多主力牆? ac3900係咪3頻個款? 其實velop 3頻同orbi rbk23/43差唔多。
Please read first page
Please read first page
100mbps 上網 velop ac3900 dual band 已經夠用, 唔洗用到tri band, 對你黎講無分別的
AC58U食唔哂1000MB?
Lan to lan可以
Wireless就另計
我睇一樓推介果到 應該指DUAL BAND
主力牆應該真係同上圖差不多 唔知算多定少
雙機唔夠玩嗎? 諗緊RBK40 (而家上網買2千蚊都唔洗) 定VELOP AC3900, 有冇打手推介下

btw樓下有巴打講100mbps上網 tri band = 冇咩分別 應該可以慳返唔洗諗啦?就算之後update, 我諗都係200mbps咁上下
我個福係用rbk23 dual band既話應該無咁快
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞