Router路由器 集中討論區(16)發問前請細閱置頂

1001 回覆
19 Like 1 Dislike
幾時到你換
我對orbi果隻單router版有性趣
你知喇 愉愉地換要睇時機既
用手機 連wifi check 返個gateway 啦
可能係 0.1 1.1 8.1 etc
一日變白就得,得左
想講問下入牆cat線買邊條好? 黎緊裝修
自己買線比師傅定由佢買?
請問 500尺左右

R7800 or AC86U

邊個合適
之前tplink C7 WiFi 連
玩街霸V 好唔掂
一隻就搞店唔會加裝既就netgear
本身用緊ac58u 都用左幾年依家壞左
想問下淨係自己房用
畢直1000左右有咩好介紹
進階半級 ac68u
屋企約1000尺,間隔都似巴打個floor plan,但主router需要放廳右邊近牆位置。
係咪最平rbk20都夠用?
感激
Plz help
我會揀3m cat6 線就ok
Router盡放貼走廊。唔係都幾難射到尾房
綠聯得唔得
加多小小上86u
lan cable amp is the best
3m 同 amp價錢係點?
最近由pccw 200Mb/s升左做1000Mb/s

之前用緊tplink C2 , 速度 170-190升到200-220

走左去買asus ac86u , 速度390-500,多數420,係咪正常?
2.4GHz 就得20-60

屋細100令呎無牆,2-3米距離使用,只用wifi,設備macbook pro 2016, iPhone xs max
雙天線接收之下 巴打既速度係正常
唔知點解新買嘅Netgear AX8間唔中會斷線幾分鐘,唔知點搞好

唔係過熱(放喺枱面兼有冷氣,摸部機都唔覺熱)
唔係得wifi出事(因為插住lan線嘅電視同PS4都會冇網絡,router插駁住光纖盒條lan線個位盞燈會變左紅色,正常時係白色)
火牛lan線全部用跟機嗰啲新嘅配件黎,行貨黎
已經將driver更新到最update

唔知係部機問題,setting問題定Smartone問題了
點解會咁浮動既?有時390 有時500
而上載速度450-750

連Taipei, Tokyo 下載速度有 400-950
請問用緊R6200,係房多數收唔到/間唔中收到一格訊號,轉用MESH ROUTER放一個喺房喺咪都冇用?
買左隻rbk40 因為房有lan入 可以satellite直接連去modem wifi出到300-400 如果satellite連router wifi得150-200 點解會咁
你意思係modem連router,再用lan 連去衛星。 但衛星wifi射出來得150-200速度?
係 點解會差咁場
我依家係satellite連router 雖然幾快 但netgear個app show唔到我個satellite
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞