Router路由器 集中討論區(16)發問前請細閱置頂

1001 回覆
19 Like 1 Dislike
房2係咪一定要lan? 其實好似我個個情況咁,第一間房一隻,尾房一隻咁擺,仲要放走廊附近
想問wifi usb有冇推薦用緊網上行1000M+ac58u定係用卡好啲
rbk40係一組咁買,一主機一副機
rbr40 係買rbk40部主機
rbk43係一主二副

有錯請更正
86u 1000Mb 駁電腦有910Mb
speedtest 要揀QTS嗰個
有用資迅分享
我住村屋想買mwsh wifi玩
但未來個Modem應該會裝係地下 如果主機裝係modem隔離之後
再連衛星用lan線落desktop會唔會跳得好勁 好驚幾千蚊買返黎行唔到fullspeed 因為我睇過華碩個aimesh跌得好勁下
而且我想router set vpn 係大陸連線返黎 但mwsh wifi router係咪完全set唔到?
房2有部desktop要插lan
點為之跳得好勁

Vpn依樣野你要睇下本身mesh router有無
我諗主放綠圈,房1試下唔放,房2房係貼走廊既牆身。唔知得唔得 尾房再放一部
Thx 巴打
Thx 巴打
唔放得走廊 一無插蘇二屋企人唔會比
唔係,係房入面但貼走廊個面,唔係貼窗
好 唔唔該哂
另外想知 velop同orbi其實大唔大分別 價錢差咁遠
Velop有雙頻同3頻,雙頻就平啲。3頻就貴啲。
Orbi就得3頻,而orbi 型號就depend on size.一般rbk23都夠用,除非想要多啲lan port就rbk43/53
now 盒好似要直接接駁 modem
唔可以經router
asus router有個IPTV mode可以,其他唔知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞