Router路由器 集中討論區(16)發問前請細閱置頂

1001 回覆
19 Like 1 Dislike
有無爸打可以試下 orbi 20/40隔咗一幅主力牆大概會減幾多速
我間房俾一大塊主力牆擋住
無擋果part係走廊 老母唔俾擺
做乜9

160mhz指頻寬

5G 穿透性先天比2.4弱

另外,除左頂級notebook
冇乜手機食多過80mhz
iphone/ipad 2mimo頂多580mb

mbp食到4x4 mu-mimo +ac wave2,可以過千mb
linksys得top model ok
唔work
中間有石屎

我3+1層,用左7隻ap
1)手機除左三星食到AX
大部分手機500-600mb已經是極限

2)ac要上1Gb,要4天線+wave2先上到1Gb
ac88不如上rog
我用緊

不過下一代router改用AX
而家買ac rog,唔值
我最後買左AC86U 啦,三枝天線風水問題嘅解決方法係買枝黑筷子痴係Router 後面扮多條天線,睇落就唔似三枝香

我想問巴打我#221 個問題:
出面舖頭話一隻AC68U 一隻AC86U 網速就會跟返AC68U,叫我一係兩隻68U 一係兩隻86U
但係我google 搵唔到相關result,我信問呢個講法係堅定流?
麻煩曬
新手想請問吓
我啱啱買咗Velop ac2600,屋企本身用緊HKBN 由牆身直接駁router上網嘅,咁我係咪可以直插條牆身線入主機個node?
定係都要先插router->再將router線插入node?
唔該
對唔住大佬
我修正返先
首先5G 高hz 已經有穿透性低嘅問題
另外 頻寬 愈高, eg 80/160Mhz 就愈易受干擾
加上 冇咩devices 支援到160Mhz 頻寬
所以唔建議 5G wifi 用160 Mhz
hkbb lan 直入 velop
應該都拎到ip
唔係

你ac86<->ac68<->手機
1)如果你用純wifi aimesh
就係3x3 mimo
80mhz下=ac1300/2

跑分=1300/2*0.7=max 4xxmbs
反應時間慢一半

2)如果用lan,由於ac68冇做nat換ip
80mhz下,如果冇同ac86撞ch,可以行足ac1300

貴mesh好多有tri band=2.4+5Ghz1+5ghz2
不會效能除2

你純wifi,就入ac68
行lan,入隻ac66 (新版),aimesh一樣work
好 等佢update完我再試吓先
點解唔直接用到先更新

1)5ghz除左日本,同中國(ch少一半)
以香港ch下,160mhz重係做到唔會有干擾

2)除左貴notebook,冇乜手機食到160mhz
食到160mhz的notebook又多是4x4(即係 ac88/rog/9500s先足speed)

3)ac tri band最好玩法係 5ghz1+ 5ghz2
獨食成set wifi

4)ax router其實唔係貴ac86好多
btw
不同國家,wifi功率係唔同

有D國家,不同ch,也會不同power
自己google下

不外乎個幾個

中國power最大,有1w,但5ghz ch少一半
香港500mw上限

澳洲,美國
加拿大 不同ch不同power
160 mhz 可以冇干擾咩
SNR 應該係 愈寬愈差

麻煩曬巴打,解釋得好清楚
可惜連登無得腸油
我返嚟啦! 謝謝巴打成功咗 而家牆身直連Velop
仲可以掉咗個舊支那router
快啲感受下 mesh 嘅爽快
擺密啲同擺窗邊樓梯位唔ok?
恭喜晒
佢係唔俾擺走廊,定係唔俾擺走廊地下?
我諗間間屋都唔同
我都係主力牆隔開左個廳同後面幾間房
勉強連到但得返幾mbps
又唔想放走廊
唯有主機lan 線連分機,而家就全屋都full speed又同一個ssid
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞