連登J-POP音樂討論區2

1001 回覆
8 Like 20 Dislike
Maaya多唔多上電視節目打歌?好似較少喺大眾傳媒見到或者提起佢。
Maaya多上雜誌、網站同電台做訪問,甚少上電視做訪問
日本網站例如Natalie、Barks,有時提供唱片官方圖片同網上預購的網站
巴打鍾唔鍾意聽Maaya的歌
覺得而家要歌紅,都係同熱播劇或者cm tie up好啲,或者合青少年口味多人串流聽。
Maaya首新歌係新動畫BEM的OP
日劇同CM TIE UP競爭比較大,加上Maaya所屬Label FlyingDog的重心喺動畫,所以Maaya的歌大部份都同動畫有關
訪問果啲冇太大作用,電視好少見佢上,tieup 都要睇同咩 tieup,唔係大熱既基本上唔洗有太大期望

所以我覺得佢係冇乜意思要主動去吸新fans,做音樂真係純粹為與趣
佢有講過,唱歌係要表達自己既感情之類,所以佢唔會接啲動畫角色歌黎唱...對唱歌非常有原則...
呢隻新單曲的首週銷量,拍得住佢出道時期的銷量
佢近呢十年勁的TIE UP有小櫻、FGO、魯路修、MACROSS F

佢係講過會為動畫唱歌,但不包括角色歌

點解你話佢冇意思去吸新fans?
新專輯快歌同中快板比例較多,好期待呢隻新專輯
因為佢比我感覺係唔太在乎呢啲嘢,總之做自己鐘意既嘢,有知音人就夠。宣傳都唔多點做,好似係話你知「我出碟喇」咁就算
Maaya好似Being歌手的作風
都係低調同認真做音樂
所以銷量方面點都有班死忠做保證
Kazeyomi同FOLLOW ME UP都係收勁多動畫TIE UP歌,但前者的歌較後者耐聽,先行主打 雨が降る 又好正

Maaya的歌唔太商業化,未必咁多聽眾buy
其實 露娜x真 同 Aerith x Zack CP之後,Maaya接的角色都唔太多人留意

佢唱功好好,曲風喺05年之後亦變得多元化,FlyingDog可以搵勁TIE UP歌比Maaya,Triangular 2.0都好呀
物語系列果隻小惡魔應該都幾注目
佢有配FF13女主角,但唔紅
呢隻 game 比人屌到上天花板...
有呀之前講過Movin on without you
巴打覺唔覺日本的環球唱片越黎越弱
N年前都係盛勢,有柴咲幸、福山雅治、德永英明、光妹、米津玄師

而家只靠K&P、HKT 48、back number,旗下咁多實力派歌手又唔係點出歌
入左日本環球之後的歌手越做越霉,例如スキマスイッチ、秦基博、一青窈、Crystal Kay
福山雅治人氣亦不斷不跌,松任谷由實又冇乜出歌靠食老本,日本環球可唔可以爭氣D
福山人氣跌係關唱片公司定經理人公司事?佢都紅咗咁多年,到咗呢個年紀又成家立室,無咁高人氣都正常既。
唱片公司唔覺點力谷福山只係靠老本
福山叔食老本都夠做啦 使乜再谷
佢就例外姐
スキマスイッチ、秦基博就慘,經理人公司被日本環球食左,越做越霉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞