連登J-POP音樂討論區2

1001 回覆
8 Like 20 Dislike

大家繼續feel free傾下JPOP唔同音樂
推+繼續搵歌

想搵首日文歌有無人識
上星期喺日本夾公仔鋪聽到既
男聲 有啲似星野源不過應該唔係
淨係聽到有句歌詞係
stand by me そばにいて
諗緊
呢排有啲窮

麻衣新碟有6個版本+1 FC版
你係咪買齊
Tr.3 我見係 the band apart 作,以為新歌,cover 黎嫁原來?

官網咁寫
之前合輯已收錄
今次第一次入maaya碟
冇睇果段字添
Maaya近期都同唔少Band合作,音樂上有火花

暫時覺得都係 the band apart 同 school food punishment/lalalarks 同佢夾啲

官網咁寫
之前合輯已收錄
今次第一次入maaya碟
Maaya今次的單曲係誠意之作
蘋果合作新曲聽試聽已有火花,期待Maaya曲詞嗰首同未聽的嗰首cover
家入/欅坂/篠崎愛
fans留名

IDOL 歌推薦時間
欅坂46 『エキセントリック』(要日本VPN)
https://www.youtube.com/watch?v=65v7JSBpQ4U&list=PL0eK3gfF1BbPgpvZw8ZvlneUlMU3GDemi&index=23&t=0s
la la larks 作品
色彩、空白

school food punishment 作品 (已收皮,但唔差)
Buddy

The band apart 作品
明日を知らない (cover)、Be mine!
你有冇聽返Maaya 的everywhere? SHMCD超高音質
頭兩個你可以當差不多同一隊嘢,核心人物一樣...

the band apart 我鐘意 coming up 多
Maaya的Coming up唔係The band apart作
未 , 我發現要攞返部 ps3 出黎先可以聽 cd
但條光纖又插左去 ps4 度,好大工程
原昌和 係 the band apart 既人,我入左佢地數嫁喇
串流/mora音樂質素同cd差不多?
我堅持都係買日版cd,因為我覺得日版cd音質好過串流
Round Table呢? Magic number
串流應該得 moov 同 Tidal 有無損甚至 hires 既質素,mora 要睇佢賣咩 format,aac 同 cd 差唔多,但通常用真.CD機聽CD係好聲啲
Round table 冇乜聽佢地啲歌
我無試過上網買數碼單曲,因為我始終覺得cd好過數碼單曲
CD itunes rip碟,可以慢慢品嚐
其實 hires(mora上面 HD果啲) 已經好過 cd...
而自己 rip,用 iTunes 唔係咁理想,Mac 用 XLD 會好啲,同埋唔好 rip 做 aac,rip 做 AppleLossless 或 FLAC 就最好
ループ sunset side 聽得好舒服,當然原版最好
Magic Number 收喺everywhere 的版本其實好過原版,樂器好豐富
唔好 rip 做 aac
我已經好多年係咁做,我覺得聽落仲好過買歌
竟然推到2 留名
我入黎JPOP討論區之後,唔洗一個月就開2
都可以咁理解既...
本身個 mixing 偏向 band 果隻 feel
everywhere 除左多左拍手,好似係將啲樂器聲推返大聲再 mix 過,當然都要花工夫既
你指Magic Number 123 mix
睇你喺邊買 iTunes 得 128 定 256kbps,好過 mp3 囉... mora 啲 aac 好似好少少,但有 hires 就一定 hires 嫁喇,CD 點 rip 都比唔上
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞