連登J-POP音樂討論區2

1001 回覆
8 Like 20 Dislike
我認為唔只唱片公司,應該日本政府都同業界商討下點樣增撥資源推廣流行音樂,趁住2020東京奧運呢啲國際聚焦既盛事,帶返起日本既流行娛樂。
由 我大本命 椎名林檎 做音樂
雖然驚佢炒車 但可以得到藝術家呢個稱為已經好開心了
得 德永同大野愛果
小松末步都唔知幾多年無見過個名

花言葉 我覺得好聽過渡月橋
蘋果最近為坂本真綾寫歌,下星期有得聽
栗林誠一郎 寫的Being歌手的歌好好聽,可惜近年冇乜佢的的作品

栗林誠一郎寫比
大黑的Return To My Love好型格,同光妹的甘いワナ Paint it black一齊聽,好正

仲有ZARD的轉動命運之輪又好好聽,呢首歌當年做左n個版本

花言葉同Sakura Sakura好類似,但花言葉比Sakura Sakura近淒美,前奏亦比Sakura Sakura吸引,花言葉前奏轉verse係寫得好好
唔得 完全唔得 把聲唔岩唱
我覺得佢作俾人既得廣末同友坂 係襯返個歌手又特別既
其他我覺得同佢自己d 歌唔太大分別
你識坂本真綾呢個歌手?
我覺得搵蘋果寫歌係有新鮮感,可以一試

佳村巴打都有講過唔太適合佢
佢近年有無d 好似 perfect crime 呢類?
Perfect Crime德永作曲
但德永真係寫乜都好聽
Best Of Hero同薔薇色的人生算Pop Rock

栗林99年後冇佢的作品
佢有寫過歌比栗山千明同柴咲幸
但自己唱返好好多
野性の同盟
想問巴打門有咩女歌手推介?

最近學緊日文想聽多啲日文歌

同埋買CD 邊到比較好?

利申: 只聽過x japan
倖田來未打手
上網買多 好耐冇喺香港買日本碟
想問巴打門有咩女歌手推介?
倉木麻衣、宇多田光、大黑摩季、MISIA、aiko、安室奈美惠、椎名林檎
安室奈美惠
宇多田光
倉木麻衣
柴咲コウ
milet
我主要聽幾個
而家買碟我會上amazon jp買多
如果急住要/有d自己訂唔到就會去灣仔聲威閣
巴打聽搖滾可以試下scandal band-maid
女搖滾樂團
個人歌手就aimer 歌路多元化
多謝巴打

咁如果買碟係啊係得信和?

今日去睇過 睇左佢擺前面啲
諗住Spotify 試岩先買
寫俾栗山首美味しい季節 個首好聽 但栗山歌喉好差
好在東京事變個時佢有唱返 有佢個version 聽返
小弟自己冇買開碟
都係itunes買歌or課金spotify download
yesasia

旺角信和 (我去開echo)

聽開咩 女類型?
睇你鐘意咩類型
你重節奏定重意思.
有d 重唱功 ,有d 鐘意idol pop
band-maid

黎過香港兩次有冇去睇?
另類推介:やくしまるえつこ、印象派、やなぎなぎ、ASCA、牧野由依
買碟都係 amazon jp,冇乜喺香港買碟

上年先開始聽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞