連登J-POP音樂討論區2

1001 回覆
8 Like 20 Dislike
Cd rip iTunes
aac 係256kbps VBR

但我好多年都咁做,SHMCD 或Blu spec CD rip iTunes 後音質一樣好
係呀123mix
其實有時啲歌去到 album版個mixing 係會同 single 唔同,因為隻 album 個音樂總監呀,engineer 呀,mixing果個呀,可能會因應成隻碟既 image 去更改點mix,唔會照搬。

買過達見惠隻 album 就係咁,明明之前喺另一隻碟同其他人一齊出係A咁既樣,到佢自己出一隻 album 就微妙地變左 B 咁既樣
佳村巴打 Kazeyomi原來本身Maaya唔想收Triangular,但最後被唱片監製說服,擺左。
下次聽到啲歌想搵可以用呢隻apps Shazam
隊個咪落個喇叭到
Typo, 被其他音樂人說服
但我聽光妹
Face My Fears收的誓言同初恋 收的誓言
聽上去差唔多
當然唔係啦
淨係買一隻咋
有啲咁既事? 唔怪之得,明明話成隻碟主題講「風」,但呢隻同呢個主題就有啲唔夾
以前用過黎搵東歐歌,原來日文歌都得
唔一定會再 mix 過既
blu spec 冇買過唔知咩料
我慣左 rip 做 applelossless 或者 flac,落 player 聽,雖然唔明顯,但同 aac 係有分別
用 bd-rom rip 直頭會有雜音
係其他音樂人說服擺,唔係監製
SLAM DUNK隻Single Collection係Blu Spec CD+Blu ray碟,你可以買隻入樽碟聽
果個應該係向錢看既音樂人,大hit歌都唔放驚賣唔到?
睇左啲資料,感覺上同 SHMCD 一樣喺材料上落手,不過刻錄用新技術。但都係錄 cd format...
真係要有實物聽過先知
好似話Triangular風格反差
對隻碟係好事
咁真係唔知 但結果證明加左或者有助大賣
泰文都得啊 呢隻apps好痴線
最近愛上咗ReoNa 有冇同好
聲底似Yui 有時又似Aimer ,20歲女大有作為

啱啱隻碟有首歌直頭將卡農融合埋一齊
https://youtu.be/lqd3M0hTlew

唱英文歌都好好J
https://youtu.be/sz-zvz5Nxc8

BTW我對LiSA係忠貞不二
個 db 到底有幾大先可以咁勁
你有冇聽
佢地係咪睇呢個post講Being先提呢間公司?
我記得巴打你對Being呢間公司的印象深刻
ZARD係勁,但個主持人講到佢係Being公司中最好同最突出,我就有所保留
我都喜歡聽ZARD的歌,但姐姐的唱功真係唔算突出,歌曲風格唱腔同唱法首首差唔多
2000年開始,ZARD賣碟的銷量亦開始大不如前

倉木麻衣係Being 2000年後的最主要皇牌之一,佢出道至今42張單曲都打入Oricon TOP 10,真心佩服麻衣
麻衣初期走R&B同外國風格音樂,2005年開始走JPOP風格,並人氣下跌至2008年ONE LIFE都打唔入專輯TOP 10,
2011開始至2016年頭其實係佢樽頸位時期。2017年憑渡月橋,人氣成功反彈,亦打入健力士紀錄,為同一動畫唱最多歌曲的歌手,亦開始行和風。因渡月橋而出的柯南精選,至現時為止,銷量接近八萬張。

ZARD同麻衣行的音樂路線不一樣,唱功未必最優秀,但佢地都用其歌聲感染力吸引大家的注意

主持人又唔講GC, 愛內里菜同三枝夕夏。佢地其實都有其優點,但宣傳唔太多,亦令佢地的光環漸漸消失

Being今年主打新人新浜Leon,力捧First Place、Cellchrome,希望Being把握機會
FOV、DEEN、WANDS、T-BOLAN、MANISH、BAAD、ZYYG當年人氣都處於高峯,Hit歌又多
B'z亦係Being的大皇牌,多年來出的專輯同單曲都咁受歡迎

大黑摩季的音樂風格多元化,又係唱作人出身,但我覺得Being當年最忽略同冷待的係大黑摩季
大黑摩季唱的歌好耐聽,呢樣ZARD係比較弱。大黑唱的快歌顯示其獨特個性,慢歌亦顯示到其感情細膩的一面
雖然佢唱功同爆炸力不及以前,但愛音樂的程度都係一樣

大黑同ZARD比,我LIKE大黑多D
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞