連登J-POP音樂討論區2

1001 回覆
8 Like 20 Dislike
Suki 之後其實出現樽頸位
We Don’t Stop已經係第一次精選後難得的好歌,ORICON week榜拎第2都好
Kana最常用的音樂人GIORGIO CANCEMI,麻衣都有同佢合作,Your Best Friend、Strong Heart、恋に恋して好正

麻衣輸比Kana,我嗰時呆左。麻衣當時2首柯南歌曲,有我個名同DYNAMITE都輸

麻衣的專輯同單曲好難再拎第一,但唔拎第一,而家佢就反而發展得最平穩嗰個
過左3x歲之後仲有代表作渡月橋,難能可貴,今年20週年要加油
有冇聽過シャ乱Q 呢個樂隊?
愛 Just on my love呢首歌好正

好可惜幾年前就收皮
喺而家女團當道既年代,單飛女歌手仲keep到咁多年真係好難得,麻衣係咪仲未結婚?
麻衣仲係單身,上年訪問話同音樂「結婚」
而家日本女solo撐到20年或以上,繼續出碟兼發展平穩已經唔多:
麻衣、光妹、坂本真綾、aiko、MISIA、椎名林檎、步姐、KOKIA
太小眾冇辦法
KOKIA首arigatou係我人生聽到既第一首日本歌,果時先5 6歲
果陣覺得好好聽
而家人大左(雖然先20歲)
覺得首歌既歌詞好入心好有feel
Sammi有cover呢首,不過好唔好聽就見人見智

KOKIA同BRAIN POWERD合作的片尾曲真係超好聽,白雪又好聽 (麻衣異曲同名的白雪都好正)

BRAIN POWERD OP真係聽到起雞皮
FGO 嘛 好似係
隻主打中上啦,Jazz 我都鐘意既,但始終佢把聲真係唔夾呢啲歌

「序曲」就...好普通 聽聽下會諗起 You cant catch me 入面某隻歌,但唔知邊隻 呢隻堅想飛左佢 呢隻歌好啱用黎演唱會到一半返入去換衫用,個 outro 長到丫

「明日を知らない」
冇乜印象之前有聽過,不過maaya係啱唱呢類歌
Janne Da Arc 雖然聽佢啲pop歌多
我覺得主打聽Instrumental好正,聽緊BAND演奏咁,Acid Jazz
用Jazz做主打係好大膽的舉動

序曲似誓言+Remedy,比較慢熱

Cover歌有驚喜,Instrumental好好聽
唔怪得la
如果Maaya單曲要入TOP 10, 一係嗰week冇乜勁的對手, 一係嗰隻單曲TIE UP強勁

佢唔似麻衣咁,麻衣單曲一直搵柯南合作KEEP住TOP 10,Maaya要 Triangular 2.0先得
Kana成績最好的實體單曲係 We Don't Stop 同 阿姨搭嗲x2
呢兩首係同一人作曲,但我鍾意We Don't Stop多D
We don't stop喺kana快歌入面我覺得算係最好聽果首,但阿姨搭嗲x2 正正就係令我落坑之作
Best Friend Vs Your Best Friend 你鍾意邊首
兩首都係同一人作曲
前者為西野2010代表作,後者為麻衣 柯南ED40
Sony捧光妹做一姐,Kana做棄將,會唔會怒Sony
シャ乱Q 主音把聲好有磁性,獨特
愛 Just on my love,呢首帶點拉丁風格的歌都唱得好聽
mora 冇 instrumental 要去第二度搵

如果要排,呢三隻係 Remedy > 誓言 > 序曲
都有少少似誓言,但我覺得唔似 remedy
序曲Verse 搵到Remedy的影子
序曲chorus似 官恩娜的乾脆俐落, 但Maaya好聽好多
雖然兩首都有best friend, 但講既野完全唔同,kana果首講既係閨蜜友情,麻衣果首好似係講男女之間曖昧果種,但講首歌入腦指數肯定係kana果首,睇過麻衣youtube片唱your best friend, 唱功真係勁!
maaya 唔會keep 住做同一樣嘢既,所以長期同某動畫 tieup 就應該冇乜可能...我覺得亦因為咁,比較難留到路人fans
其實宇多田光唔係早過kana紅好耐啦咩?
我覺得歌姬黎講kana都算得上係一線吧,一唔一姐都算啦,冇阻我鍾意kana
Your Best Friend歌詞靈感,部份來自柯南,當時仍處於曖昧關係的男女主角新一同蘭,佢地而家好唔容易先一齊

Best Friend略嫌有d長氣,但Kana唱得好聽
Your Best Friend好聽,但高音位好多,好考麻衣的唱功因為Your Best Friend出之前,佢少唱多高音的歌
Kana喺Sony都叫力捧中的一姐,光妹入左Sony之後,感覺Kana資源係減少左
MISIA都係Sony,但同Kana走的路線不一樣
聽左幾首麻衣既歌,會諗d歌真係夾柯南嗎?因為小弟從未睇過柯南,我覺得歌詞可能夾少女愛情漫畫多 d, 冇諗過係夾柯南,仲要咁多年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞