連登J-POP音樂討論區2

1001 回覆
8 Like 20 Dislike
光妹咁多隻album,最鍾意First Love、DEEP RIVER、ULTRA BLUE
舊年睇laughter in the dark先驚覺原來已經廿年,突然有種好老嘅感覺
光妹仲後生
佢可能下年先出碟,同師弟米津競爭
講起Sammi,我諗起呢首歌Chotto 等等
https://m.youtube.com/watch?v=7Dr5U0ygJ5w

大黒摩季 - チョット
youtube.com/watch?v=mY-lp60Z7Y4

就算Sammi唱得幾好,但同原版比,我始終覺得原版最好

原版可以loop 好多次
安室當年冇步姐咁多資源,但安室試左唔同類型的音樂
點解日本唱片公司咁重視實體單曲能否入oricon Top 10?
點解2014年Mr Children單曲會斷左連冠?
佢嗰week對手Sexy Zone咁勁
咁改版好多時都冇原版咁好既
不過安室同步姐唔同 style,又難啲直接比較既
證明賣得囉
成績表咁掛
SexyZone 啲細路仔過二十歲未?
差一個就全部2x歲點解佢地當時咁叻贏Mr Children?
你鍾意邊個版本?
LP 日本唔興
Blu Spec CD、SHMCD同HI RES先係日本近年主打
多姐姐支持掛,果陣睇過一次佢地上音樂節目,毛都未出齊就唱埋曬啲咸濕歌,真係打冷震
原版
近啲都有啲人出黑膠,miwa 上一兩年好似都出過,我追開果隊 band 都連續兩隻碟出黑膠,頂佢個肺
好多中女同阿嬋鍾意Sexy Zone?
呢首歌係少數實體單曲唔係大黑作曲,織田哲郎寫的歌係唔錯
睇佢地出道嗰時上ms,我都打咗個突。做咩幫細路團改個咁既名,出道歌又扮大人。喺節目度tamori好似仲問佢地知唔知咩係sexy。
但佢地單曲全冠
細路團叫Sexy Zone好似好奇怪
你有冇聽過絢香 Ayaka? 佢離開華納後,第一張自家作專輯反應係唔錯,但後來人氣無法回到當初
00年代日本歌姬之間的競爭非常激烈,起碼有以下咁多位:
安室奈美惠、伊藤由奈、YUI、絢香、西野加奈、一青窈、平原綾香、愛內里菜、玉置成實、
aiko、MISIA、濱崎步、椎名林檎、宇多田光、倉木麻衣、JUJU、坂本真綾、水樹奈奈、YUKI、中島美嘉

個個都有自己的獨特個性,無乜相似的歌手,所以00年代歌姬係好大競爭

好可惜,衣家得返一半左右仍然保持知名度,仍然可以繼續出碟

其他的,消失的消失、過氣的過氣、引退的引退
10年代後係女團既世界,愈來愈少單飛女歌手上到位
呢幾個出大碟叫仲有人買,但近年hit歌欠奉
一青窈、平原綾香、濱崎步、中島美嘉、YUKI、絢香、倖田來未

以下呢幾位喺日本樂壇係好捱得,又keep住有hit歌,碟又出得穩定
aiko、MISIA、椎名林檎、宇多田光、倉木麻衣、JUJU、坂本真綾、水樹奈奈

倉木麻衣算奇蹟同勁,1x歲有代表作Love Day After Tomorrow,2x歲有代表作Time after time,估唔到30歲後仍有其代表作渡月橋兼拎埋健力士世界紀錄
MISIA 2x歲有代表作Everything,3x歲有代表作逢いたくていま、オルフェンズの涙,40歲後仲有代表作アイノカタチ,真係好少有
宇多田光唔算高產量的唱作歌手,但起碼出的歌都有好多人鍾意

其他的,出的單曲反應唔差
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞