連登J-POP音樂討論區2

1001 回覆
8 Like 20 Dislike
今日第18位
希望保住個TOP 20
估唔到近年佢的碟冇以前咁賣得
除左Kana,其實JUJU的情歌同慢歌都真係太多,聽得多會太悶,曲風又唔多元化

我唔太明佢的碟點解咁好賣
冇聽JUJU唔太清楚,Kana快歌真係唔算多,佢跳舞真係比較弱,都係類似十字步un兩下果種,但kana歌詞寫得幾好,幾迎合到10-20代女生既口味
幫呀妹整嘢

今晚再聽真啲
太耐,除左 00 果首已經唔多記得
平常心啦
衣家都冇乜邊個可以好賣得啦
JUJU的歌真係幾首就夠

麻衣跳舞唔叻,但佢歌曲多元化
呢首咁高質都入唔到TOP 10
星野源
近期有三首
Arpeggio同木村拓哉合作
pray 日本新哥斯拉電影主題曲
月色horizon 係Aquarius水特樂cm
早兩年就有首ハナウタ同石原里美合作
當然最出名首ワタロトリ就唔係fans都識唱
有佢地張簽名poster
好聽唔等於賣得
好葡萄
Kana慢歌同情歌同JUJU一樣多,Sayonara之後的慢歌亦比較單調乏味
上隻單曲逆光好賣得
聽成點
以前聽開個啲V系BAND都散得七七八八
V系好似好難登上台面咁
主流出道既全部都脫v
得翻din en grey,the gazette呢兩個出道大團堅持到而家
地下v團打扮單一偏女性唱live又差
新世代(近2 3年)得nocturnal bloodlust係有唱live勁同出名少少,17年4月仲黎過香港 可惜果陣讀中學冇錢買飛入去聽

不過呢個團有醜聞 3個核心有2個走左
UVERworld同BREAKERZ應該係少數做得耐的BAND, SID開始食老本
SID出左道就開始走下坡
反而the gazette越做越有,係咁開世巡
v系都冇乜好團聽啦
以前聽開個啲V系BAND都散得七七八八
V系好似好難登上台面咁
主流出道既全部都脫v
得翻dir en grey,the gazette呢兩個出道大團堅持到而家
地下v團打扮單一偏女性唱live又差
新世代(近2 3年)得nocturnal bloodlust係有唱live勁同出名少少,17年4月仲黎過香港 可惜果陣讀中學冇錢買飛入去聽

不過呢個團有醜聞 3個核心有2個走左
有時啲唔熟既朋友問起
都幾難同佢地介紹v系band

有一排v系班人好似排住隊咁解散
搞到之後都少去搵新團聽了
我得返gazette係追左好多年而佢地又堅持到

不過the gazette好似都回回地塘
一張專輯我都係得2 3首入到耳
Kana出完トリセツ之後既歌係跌左watt, 但最後兩首single Bedtime story同 i love u開頭聽感覺麻麻,但聽落都唔錯,反而因為kana前期既歌玩殘左把聲,近兩年既live 水準唔夠穩定,所以我覺得除左結婚呢個因素,養返好把聲都係kana暫別既原因之一,好掛住佢
舊個堆真係好正
dogma 同 ninth 呢兩隻我就麻麻
不過去完佢地場 live 之後
又鐘意多左 ninth
佢地 live 真係幾有魅力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞