連登J-POP音樂討論區2

1001 回覆
8 Like 20 Dislike
但我唔明,其實轉Label後都係喺同一公司,唔太明轉Label個意義

麻衣07年由Giza轉同樣Being旗下的專用Label NORTHERN MUSIC做一姐到而家, 當時係傳有人事變動先轉Label,但轉左之後發展仲好左
Cutting edge仲喺度,旗下有BACK-ON

avex tune旗下有m.o.v.e、DA PUMP、觀月亞里莎等知名度高的歌手,但DA PUMP轉左Avex另一Label SONIC GROOVE到而家,m.o.v.e收皮

而家avex tune變左做 觀月亞里莎 的專用Label,因為avex tune得返觀月亞里莎一個歌手
BUMP OF CHICKEN呢隻碟 單曲精選味濃
一隻專輯始終都要有主題,太多單曲會影響專輯的統一性
光妹都好勁,唔計Utada名義的碟,光妹出的專輯同精選第一wk 99.99%週冠

但有次就超擔心,就係驚復出作FANTOME當時斷週冠加斷專輯連冠紀錄,因為EXILE當時三版本精選 Vs 光妹一版本專輯
好彩最後光妹拎週冠,仲要係四週冠;但EXILE專輯銷量喺EXTREME BEST之後,亦開始大不如前
呢個原則適唔適用於偶像團?
佢要求高掛,當年已經係全公司最好既都比曬佢
可能係背後啲錢銀問題掛 唔多清楚
move收皮有啲可惜
我覺得睇佢出隻碟個目的為乜
我覺得做音樂既多數都會追求統一性
但現實上你要搵錢,向唱片公司交代,就好難次次都咁玩,你真係有心做一隻碟,快極都大半年掛...
A BEST同DISTANCE真係鬥得好勁
日本歌手出專輯都係1-2年一隻
但好似步姐出咁密就
而家concert係主打,但concert theme都會受專輯主題而影響
所以兩者都要重視
好同意一隻碟應該要同個主題有統一性,如果唔係我分開d歌買都得啦
菅田隻碟其實個theme幾連貫,可能個theme比較簡單,就咁「love」,容易就
不過好似始終bump of chicken名氣大d,銷量都自然高d
步姐係全公司最top既人輪比歌佢
一兩個月一隻 single 然後搭啲次一 grade 既歌又可以出 album,佢個年代仲興出啲 remix 大碟,真係用到佢盡
但出碟密左,確係令佢d歌越來越差咁。
步姐有咁紅,安室就有咁霉。2007年安室先開始多返人氣
所以CD音質已不能滿足你
佢近年幾乎無自己的hit歌,幾次concert都係live cover 光妹的movin on without you,當埋係「代表作」咁唱

點解佢的concert仍然叫好叫座
係架。其實一隻full album收的實體單曲,計埋先行實體單曲,其實4-5首已經夠宣傳
但如果full album收的單曲全部Digital Single就另計
光妹近年full album收的都係Digital Single,但都起碼有最少5首以上的新曲聽

實體單曲的c/w,除非好到不擺album不得,其實full album唔好收太多c/w,實體單曲會越來越少人買。

如果好似BUMP OF CHICKEN咁的單曲精選味濃的full album,索性出精選或單曲合輯好過
作曲果班都冇貨啦...
其實好想試下黑膠
不過好彩冇唱盤喺手
同香港鄭秀文開演唱會都大把人去睇咁囉我估,爛船都有三分釘丫
而家kana引退左唔知聽咩歌好,都有聽過下perfume, 但佢地既歌真係要夾埋跳舞同個台一齊睇先正,有點想落安室/宇多田光坑
Fantome正,好過初恋
倉木麻衣可以一聽
佢同柯南合作左23首,慢慢揀

光妹同安室
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞