連登J-POP音樂討論區2

1001 回覆
8 Like 20 Dislike
avex近年都唔算好,靠舊人,例如 東方神起、J家組合、EXILE系列、DA PUMP等

Sony資源分配算平均,又有光妹、MISIA、平井堅、米津等實力派
琴日信和睇到有個歌手叫Kana Nishino

Spotify 試左幾好聽諗住入手
西野早期的歌係唔錯,近呢幾年的歌單調乏味,新鮮感欠奉
Sony轉捧可塑性更強的光妹仲好,光妹出道至今已21年,仍嘗試另類曲風,例如Face My Fears
巴打想入坑可能遲左d, kana喺今年年初已開始活動休止,但有興趣既都可以聽下,推介dear..., 会いたくて会いたくて,best friend, Always, トリセツ
無敵巴鍾意麻衣多 d定係光妹多d
當然最鍾意倉木麻衣,2007 年第一個認識兼鍾意到而家的日本歌手
光妹我亦好鍾意,佢地初出道音樂風格相近,但兩人之後走的路線不同
你有冇聽我個名嗰首歌? 之前推介左比你
西野的always不值得推介, 我反而推介倉木麻衣同名異曲的always

西野的Life goes on、WRONG、Sayonara好聽
巴打想搶粉絲
西野2014年專輯揮低麻衣隻151A精選
而家睇返,麻衣今年20週年狀態回勇,反而西野選擇告別樂壇
2014年既kana 可算係最顛峰時期,雖敗猶榮女歌手要結婚/生仔,暫別一段時間真係必經階段,希望佢復出之後仲keep到人氣,呢排比較忙,而家聽下麻衣光妹 d歌先
Kana有冇可能光妹2.0,復出大碟入年度TOP 5

巴打出入要安全至上打醒十二分精神
剛聽左光妹首automatic, 發覺好熟,醒起原來係陳慧琳唱改篇過既歌
Kelly 首歌叫情不自禁
但佢唱得好機械人

聽光妹好過
Kelly都係小弟青春期既偶像
btw, 頭先又聽左secret of my heart同time after time xxxx, 呢兩首都好聽
secret of my heart係咪柯南既其中一首插曲定片尾曲,細細個好似聽過
Secret of my heart 係柯南ED 09
好好聽

可以就聽埋我個名,柯南ED48
唔清楚,小弟完全未睇過柯南,要請教下無敵巴
巴打識貨今年佢同柯南合作的2首都好正
已聽,順便回味左下secret of my heart,呢首岩我口味多過無敵之心
係咪我個名太快?
我覺得節奏感重,前奏超型
我都唔識講,要聽多幾次回味下個feel
不過我好雜食,連thegazette同美式嘶吼既樂團都聽得落,清新風或者洗腦式樂團都可以
I beg you 呢首歌好正
難啲喎,光妹似靠自身創作才華帶起自己,但係kana呢啲種少女至女大生路線既歌手引退一段時間已經好損人氣,唔知佢轉唔轉到歌路,畀到新鮮感大眾。
終於搵返,想當年我都有買過倉木麻衣碟(不過唔知去左邊),原來係 Never wanna give you up,我口味怪啲,我覺得呢隻好好聽,仲好過 secret of my heart
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞