連登J-POP音樂討論區2

1001 回覆
8 Like 20 Dislike
我諗係公司冇再掉咁多錢比佢燒姐...200X年,佢一個養起成間 avex 咁濟...乜嘢好嘢都比曬佢先
衣家冇咁搵到錢,正常拎到啲歌都唔會係最好...

btw 佢一邊耳聽唔到嘢可能都有影響
比啲 friend 毒得多咋...
我真係唔算有米...佢地一副耳筒都接近 五位數,仲未計條線同 player...portable 既我都仲係用緊入門級嘢...
都要與時並進到先得既,唔係你衣家出隻 2000 年代咁既歌,除非好有 gimmic,唔係都係死
5位數我只係追求CD音質的聽歌友,你老友真係好勁
可能近期都有d競爭?bump of chicken, arashi...
步姐唔係avex一姐咩點解後期會被公司投閒置散
點解佢2010年之後要等到2013年先再出單曲
其實佢都勁,出道至今的Album、Mini album、精選都入oricon top 10
我見佢最近的concert都仲好多人睇
深坑黎
所以聽唔出分別某程度上都係一種幸福
印象中有一期 avex 幾唔掂,公司要重組咁上下,攪左幾間嘢出黎,又拍電影又盛,可能果時開始 cut cost 掛
原來無敵巴打你都有聽jpop
鍾意聽開咩歌手?
04巴打,你留意到我講笑

我最鍾意聽倉木麻衣、宇多田光、大黑摩季、坂本真綾
其次就鍾意安室、高橋洋子、水樹同其他動畫歌曲

ZARD等Being舊人的歌都好
A BEST係步姐最唔想出的碟,但亦最賣得
睇開音樂post見到而已,我以前鍾意玉置成實(因為gundam seed) 同yui, 三年前迷上西野加奈,可惜而家都活動休止了
我第一個鍾意的日本歌手係倉木麻衣,由2007年開始鍾意到而家

YUI、西野都變左Sony棄將,光妹接西野棒做Sony一姐
yui 2012 年就唔玩,而家以flower flower復出,歌路同以前好唔同,人氣低左唔少,西野係今年頭話要結婚所以暫別,宇多田光好似仲早紅過西野,所以光妹應該係前輩
YUI 2011年其實見到樽頸位,呢隻HOW CRAZY YOUR LOVE的歌得幾首好聽

西野係近年日本較紅的女歌手,佢2014隻碟贏左麻衣隻151A精選,點知麻衣玩得仲耐過西野
對kana唔反感 但佢歌路真係有啲悶
光妹大紅嗰時,西野都未出道。
光妹2016隻FANTOME 係贏西野2016 album幾倍,所以光妹2017年入Sony後,資源分配點都會影響到西野

光妹出album第一星期拎硬第一,所以Sony投放更多資源去光妹亦好正常,加上2016西野亦開始遇上樽頸位
前年大量不同Sony Label的ACG歌手轉去SACRA
上年藍井由SME轉SACRA
今年米津由SMR轉SME

其實都係同一公司姐,我想知普遍同公司換另一Label的歌手有乜原因
但呢隻真係首首經典
光妹一出道就紅,Automatic 同 wait&seek 連我唔係fans 都識唱
印象中 label 大約等於發行商咁,幫你印碟同做下宣傳果啲。每個 label 本身多數都係同類型既歌手,好似以前 avex 有個叫「cutting edge」衣家唔知摺左未,好多細 band,但 avex 自己本身都有出碟,不過記憶中就冇乜 band 直接用 avex 個牌頭。
步姐話當時的作品仍有不足,加上認為自己未係時候出,所以佢係唔想出A BEST係能夠理解
好諷刺的係呢隻A BEST係佢目前銷量最高的專輯,亦係全日本歷代專輯銷量排第六的專輯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞