連登J-POP音樂討論區2

1001 回覆
8 Like 20 Dislike
呢隊會唔會本身有固定 fans,只係隻 uso 推左佢地去 visual 以外既圈先爆,之後冇乜 tieup 就降返都好正常
uso係咪因為鋼煉動畫而爆紅?sid之後有負責魔奇少年動畫主題曲,不過聲勢已經差咗。
我覺得係啦,魔奇少年係 Monokuro no 乜乜?頭先搵過下啲歌呢隻有印象以前有排成日都聽到

不過 uso 真係好紅,結他機同鼓機都有收呢隻
佢地出精選其實係幾密
出精選可以係歌手努力同存在價值的印證,但同時亦係消耗人氣的捧人方式
除左SID,Sony的 加藤ミリヤ、清水翔太、中島美嘉當年又係勁捧
而家的佢地,有專輯或精選入Top 10已經係奇蹟

平井堅、MISIA同JUJU單曲其實賣得麻麻,但專輯賣得唔錯,專輯第一week就入oricon top 10

UVERworld已經叫係留係Sony耐兼且仲賣得的,佢地除左06年單曲Just Melody唔入oricon top 10,佢地單曲同專輯入oricon top 10易過食生菜咁
不過又咁講,衣家興 streaming 同 買 digital 歌,oricon 仲係咪咁有指標性?
日本人仲會支持實體碟,網上平台或Digital Singles只係比樂迷多個平台買鍾意的歌

Btw點解得UVERworld可以逃過厄運,呢十幾年仲咁賣得,其他Sony的「老臣子」入TOP 10已經係奇蹟咁?
日本Sony中最能放心的一定係光妹同46系列,只要一出album就拎硬冠軍
oops sorry,啱啱睇返原來 oricon 都有計 download 同 streaming

不過入唔入榜我又唔睇得咁重要,夠佢繼續有得撈唔好摺就得
巴打拎左入樽隻碟未?
拎左

聲靚過 AAC,但係咪直迫 hires 我唔敢講

歌就都係 track 1,2,3,5 呢幾隻啦,其他歌唔多啱口味
巴打係咪第一次買Blu spec CD?
Btw 其實入樽成隻碟都好正,你麻麻嗰d可能之後會鍾意返呢
第一次咋
但講真仲係 CD FORMAT 本身都唔係太大期望,第一隻歌尾段個 guitar solo,我開升頻升上 DSD 就有明顯差異,啲先天性問題真係冇得救。

呢隻碟本身都買左 aac 版,聽左一排
應該好難改變到
但我認為Blu Spec CD同SHMCD一樣靚聲
Blu Spec CD 的我只凝望你真係好好聽,好靚聲

大黑2016隻All Time Best我都有,呢隻All Time Best都有我只凝望你,亦有REMASTER,但入樽Blu Spec CD音質靚少少
Typo, 但我認為Blu Spec CD同SHMCD一樣靚聲
CD 本身好過 aac 係好正常
BluSpec CD 好過 CD 喺理論上都係正常

不過你可以搵啲 HiRes/DSD 聽下,聽得出既話係兩回事黎
最簡單啲人聲同樂器會分明好多,另外係高頻果啲位,真係差好遠。
啲飛應該炒得起,平時follow開有個放平飛既人,放佢啲發係貴過原價
睇黎你都buy Blu Spec CD
睇下有咩揀啦,有 HiRes 同 DSD 就唔會㨂佢
但Blu Spec CD同SHMCD已經係咁多款CD中,音質最高同最靚聲
香港好似唔多人識聽HI RES
但我始終覺得,如果係好歌,點都會買實體CD,JPOP更加要撐
第一隻歌尾段個 guitar solo
90年代錄音,算la當年錄音設備冇而家咁好

我覺得Blu Spec CD已經強化左唔少

Blu Spec CD我只凝望你 Verse 入Chorus 嗰part好聽左

入樽OP 2聽起冇原版咁雜,順耳左唔少
不過 CD 始終係 CD,16bit 同 44.1KHz 真係死証黎。個 media 同刻錄技術點好都會比呢兩樣嘢限死左。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞