『薪火Post』BNO續期資訊(42) 繼續香港終局延長戰:記得登記做選民!!!

1001 回覆
36 Like 1 Dislike
你要假設你有過一本而唔見咗
大家記得double check真啲資料
一翻到屋企勁開心睇
睇真啲 印錯左我身分證號碼
先預約時間,你有BNO 副本帶埋去大使館證明,通常出發前一天先簽發
想問下各位巴打寄去英國要等幾耐?
我上網check返status 6月11收到+排隊
今日6月30都仲未有update....
有人一個星期
有人兩個月
等下啦,我5月14排隊,都仲等緊
過左6個星期唔webchat問下?
我搵唔返本BNO 上網報失之後
佢email我叫我打去英國確為一下
最後佢同我講 呢排太多人申請
要起碼15日先比到reference number我
我本BNO剪左角但我無報damaged得唔得
因為我見佢個啲係要睇唔到資料先報
同埋我揾朋友online認證身份個時
postcode佢入咩都過唔到
有無巴打有一樣情況
你o係香港申請?照計唔會online認證身份,有冇拺錯申請人居住地點?
你買軟墊信封?買幾多號size?我上月寄去英國,本來想買2號,但原來唔夠位攤直放入A4紙,而張Identity confirmation form又講明唔可以摺,所以最後買左大一個size既5號信封,大到入疊A4紙入去仲浪黎浪去...
之前我去寄,個郵差叔叔見我有a4要寄都直接同我講買11蚊個隻size,封實咗唔會點浪幾穩陣
依排多人搞我都排緊
Yes,$11蚊就係5號軟墊信封,2號係$9蚊。
終於收到本BNO
我6月5號將文件寄出
尋日6月29號收到本BNO
我幾日前去咗倫敦做Renewal
03年issued 既check過要當first Passport 咁申請
好似要countersignature
(我冇做, 唔知關唔關親身去London申請可以唔使?)

上網book paper premium service
要即刻credit card 俾全數 £177

到咗倫敦求其搵間郵局攞form
預約嗰日早15分鐘去
£6 影埋相有得無限揀
成個過程20分鐘
4個鐘後就攞到本新Passport
唔係啊 online upload photo 要揾一個朋友證明係你
會有個email要其他人核實你身份
我都係香港申請, 英國朋友online countersign 無問題喎
會唔會佢apply passport 地址同而家唔係一樣?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞