『薪火Post』BNO續期資訊(42) 繼續香港終局延長戰:記得登記做選民!!!

1001 回覆
36 Like 1 Dislike
佢report loss send email 比係先再webchat佢
呢個號碼每年都唔同,有冇用PPS交錢?應有留底?如果真係冇,寫底身分證號碼同電話號碼等佢聯絡你。
Ok thanks
咁而家暫時疊埋心水等佢sd email嚟
佢另外講要香港身分證,咁呢個額外有相的文件包唔包括張身分證,就睇你點睇,但至少我唔會因爲比多而申請唔到,但佢唔信你張相,你就要補寄。
一向嘅理解都係包嘅,呢個要求以前都存在。分開寫係因為續領BNO一定要交香港身份證底面彩色副本,而個申請網站唔係專為BNo而設
6月7號join queue,3個禮拜都無聲氣,好唔好webchat問下?定係等夠6個禮拜先?
我4/6 Jkin
岩岩問左
佢話awaiting examination
其實將心比己
唔計齊野撞極快隊一兩日approved果啲 全部都要6-7weeks
你係員工3weeks就比人吹你會點 你覺得ok咪問
見到以下所需文件 CHECKLIST :
香港身份證彩色副本 ( 雙面 )
舊 BNO 護照 ( 如有 )
地址證明 [ 英文 ]
Countersign [ 副簽 ] 表格 ( 如需要 )
Certificate of Registration - BDTC ( 如需要 )
Parents' Details 證明文件 ( 如需要 )新版

想問多小小係咪新版申請已經唔洗寄全頁既特衰COPY佢?
使乜咁心急,人地服務承諾係6~8星期批核,樓上至有師兄10/5 Joined queue,28/6 approved,剛好七星期,算係合理時間,而且英國果邊進入暑假,特別多人申請passport去旅行,係HMPO工作高峰期,俾少少耐性人地做野,唔好俾人覺得香港人咁麻鬼煩咁冇耐性印象。(利申,我23/5 Joined queue,仍然未批)
而家已經有本有效既BNO但就到期
普通Renew既話係咪少好多野要填?
Yes
仲唔需要副簽
Thanks 巴打
普遍Renew要幾耐?見樓上申請左兩個月係咪算快
呢個要睇下你人品
只係見其他巴打極速批核所以有d心急同擔心
咪係
doc都已經寫咗6-8星期
根本一開始就應該assume要足8個星期+DHL運返來香港嘅時間先收到護照
唔係自己個application唔夠人快就去嘈人
快到手只係bonus
我呢幾日申請ge都係要特衰copy呀
你冇揀有其他護照

Queue joined! 等運到 希望9月拎到去越南
如果你有填到有其他護照(E.G.特區),咁就要寄埋彩印比HMPO
試過出左真點BC
召喚卡__
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞