『薪火Post』BNO續期資訊(42) 繼續香港終局延長戰:記得登記做選民!!!

1001 回覆
36 Like 1 Dislike
阿爸阿媽嘅出世紙同結婚証書有啲難度
好驚佢唔批
阿媽係台灣人 佢應該唔見左正本
阿爸係大陸出世 應該都唔見左
佢地係台灣結婚,張証書淨係寫中文睇google doc話要正式translate
整台灣護照啦
咁講除咗去美國 我又覺得BNO好過台灣護照 甚至特區護照都俾台灣護照多免簽 不過CHN都係不了

我諗多數香港mix台灣嘅香港人都應該冇服兵役 所以唔可以申請台灣護照住
咁兩邊交換用啦
CHN真係不了
寫信解釋
無聊走左去睇
你老母係台灣有戶籍應該可以比錢申請去台灣定居
https://www.immigration.gov.tw/5385/7244/7250/7281/%E5%B1%85%E7%95%99/36160/
一、僑居國外之無戶籍國民有下列情形之一,得申請在臺灣地區居留:
(一)有直系血親、配偶、兄弟姊妹或配偶之父母現在在臺灣地區設有戶籍。其親屬關係因收養發生者,被收養者年齡應在十二歲以下,且與收養者在臺灣地區共同居住,並以二人為限
我印雙面ok喎
自行承擔風險
留名
BNO我肯定係唔使睇父母出世紙,甚至結婚證書都唔使
BNO我肯定係唔使睇父母出世紙,甚至結婚證書都唔使
我整左台灣護照,但要係個邊坐一年移民監先有戶籍,依家本護照=廢廢地,連去台灣都要先上金鐘申請手續
真係既!?多謝巴打回答
想問下點解咁肯定?
應該都未必要既,因為BNO英國一定有底
因為我情況同你類似,我都無寄父母出世紙[:0)]
佢個申請流程根本係當你申請BC,所以先查血統,但係BNO係唔使查血統,只需證明你係香港出世同申請過就得
因為我情況同你類似,我都無寄父母出世紙
佢個申請流程根本係當你申請BC,所以先查血統,但係BNO係唔使查血統,只需證明你係香港出世同申請過就得
感謝巴打我盡力交資料啦,我應該可以交到老母台灣身份證,有寫配偶名(我爸),希望ok
做英藉香港人真係diu打支藉香港人

好左係97前出世姐
一年嗜
難為啲人五年十年啦
Lm
都係感激老母
有冇統計97前父母有bno但子女冇申請個班有多少人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞